Повтаря ли се дългогодишният спор за името на Македония, продължил

...
Повтаря ли се дългогодишният спор за името на Македония, продължил
Коментари Харесай

Подготвя ли се скрит компромис за българското вето над Северна Македония


Повтаря ли се дългогодишният спор за името на Македония, траял цели 28 години? Както е тръгнало, България може да се надява на триумф с ветото си над Скопие чак някъде към 2050-а година, написа Веселин Стойнев.

Двамата министър председатели Петков и Ковачевски на взаимното държавно съвещание в София през януари 2022 година

За 24 май тематиката за още веднъж надигна политически гребен, само че вълна не се сгромоляса. Преди да замине на обичайното посещаване за светлия празник в Рим, министър председателят прикани президента да свика Консултативния съвет за национална сигурност, където външният министър да показа хода на договарянията със Скопие. Румен Радев отговори, че предходният КСНС през януари е обрисувал политическия консенсус по българската позиция, а зад нея стои и корав публичен консенсус, и заподозря, че министър председателят търси метод да преодолее нарушавания разговор вътре в ръководещата коалиция.

Действително, съдружно напрежение очевидно има, тъй като в отправеното преди десетина дни от водача на " ИТН " (ИТН) Слави Трифонов предизвестие към мандатоносителя „ Продължаваме промяната “ се приказва за нерегламентирани опити на премиера Петков и негови съветници да заобиколят националния интерес по казуса със Северна Македония. А и какъв ли прогрес в диалозите със Скопие може да регистрира министър Теодора Генчовска, която е от квотата на Има Такъв Народ, по главните претенции на София – за вписването на българите в конституцията на страната, и така нататък Някакво доближаване има единствено в ресорите на другите министерства по линия на добросъседството.
Редакцията предлага
Че няма съществено напредване в договарянията се видя и от паралелните стратегии на министър председателите Петков и Ковачевски в Рим, чиито делегации едвам вечерта на 23 май направиха протоколна среща. Отменено бе и плануваното за 22 май взаимно държавно съвещание сред двете страни, тъй като, по думите на Димитър Ковачевски, няма в съгласие общо решение, което да послужи като основа за двустранен контракт.

Таен компромис?

Възможно е обаче да има някакъв недопечен план за, който няма по какъв начин от българска страна да бъде разгласен единствено на държавно равнище – даже и ръководещата коалиция в София да бе изцяло единна. Защото след оповестеното след КСНС през януари политическо единение по тематиката и при четири пети твърдо публично мнение в поддръжка на ветото този компромис елементарно би бил разгласен за мимикрия и би втвърдил още повече позициите ни. Т.е. би трябвало да се обезпечи място, където всички по едно и също време да се срещнат с него и най-малко да няма поединично отричане. Именно КСНС е подобен конгрес – в него вземат участие всички парламентарни партии, президентът, висшите военни и служители на реда и носителите на „ тайното познание “ – спецслужбите.

Сред причините на представители на „ Продължаваме промяната “ за свикването на КСНС е и смяната на геополитическата конюнктура с. Спорно е до каква степен при съвсем цялостното европейско единение против Русия и при натовското си участие Северна Македония е по-застрашена от преди този момент. Спорно е и до каква степен натискът върху България поради ветото ѝ над Скопие се усилва и поради войната. Налице са обаче алюзиите, че българските искания към македонците наподобяват на съветските към украинците.

А вътрешнополитическите прилики на позицията ни по отношение на Северна Македония с тази за Украйна са много. България жигосах експанзията против Украйна, само че остана раздвоена. Лидер на партия от ръководещата коалиция продължи да назовава Русия другарска страна, а държавното управление откупи оцеляването си, като отхвърли да направи решителната крачка с открита военна помощ за нападнатата страна.

Петков без потребен ход?

Сега ситуацията на кабинета е още по-тежко. Външният напън за събаряне на ветото над Скопие е неимоверно по-голям от този за пращане на. Вътрешният напън против свалянето на ветото е в пъти по-голям от този за изпращането на оръжие. Затова по всичко наподобява, че опитът на премиера Петков за пробив посредством КСНС е просто маневра, която да оправдае отлагането на въпроса. Той още веднъж е в състояние да не може да направи решителната крачка.

Веселин Стойнев

Но не може и да даде заден – повдигането на „ евросхизмата “ над Северна Македония е измежду целите на неговото държавно управление. Затова зациклянето по въпроса би трябвало да се трансформира най-малко в споделена виновност. На един КСНС даже отхвърлянето на предложение за компромис ще смъкна огромна част от товара върху Кирил Петков – ето, направих всичко по силите си, само че президентът и други партийни водачи ме блокират.

Дежавю?

надали ще направи такава услуга на някогашния си министър, на който към този момент е конкурент. И даже да свика КСНС, ще го употребява да се наложи в него и да втвърди още повече българската позиция, както направи на януарския съвет. Отлагането на въпроса за ветото обаче не може да разчита изключително на „ омекването “ на отсрещната страна – тя също от дълго време се е втвърдила и не може да си разреши „ изменничество “. А това състояние е съвършеният компресор за помпане на всякакъв шовинизъм от двете страни на границата. Което пък обрича отлагането на въпроса за ветото да повтори 28-годишния спор за името на Македония с Гърция и българите да се надяват на „ победа “ към 2050 година.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР