Повреда в специализираното оборудване осуети планираните за днес сложни операции

...
Повреда в специализираното оборудване осуети планираните за днес сложни операции
Коментари Харесай

Повреда в оборудването осуети сложни операции на водещи световни хирурзи в УМБАЛ `Св. Иван Рилски`

Повреда в профилираното съоръжение осуети плануваните за през днешния ден комплицирани интервенции на артериовенозни малформации (АВМ) в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски ”. По график проф. Шарбел Монайе, който е в Бълария по покана на университетската болница, и доцент Станимир Сираков трябваше да оперират две млади дами, употребявайки ендоваскуларна емболизация - способ, който е новаторски освен за България, само че и за света.

При eндоваскуларната емболизация, достъпът до патологичните съдове се реализира посредством артерия на крайници. АВМ са вродени малформации, които съставляват кълбо от абнормални или не добре образувани кръвоносни съдове (артерии и вени) с естествено влечение към кървене. При тази техника лекарите се движат по съдовата система и откакто доближат до центъра на малформацията запълват патологичните съдове с така наречен тъканно лепило. По този метод изолират съдовете от естественото кръвообръщение и елеминират риска от по-нататъшно кървене.

При тестването на оборудването преди интервенцията се оказва, че едното рамо на комплицирания уред, посредством който се пресъздава достъпът на лекарите в кръвоносните съдове на пациента, е изгоряло и няма по какъв начин да бъде поправено през днешния ден.

„ Повреди се едно от рамената на ангеографския уред, който е от основно значение при сходни комплицирани интервенции. За да се вършат невропроцедури (такива, които са свързани с интервенции в мозъка), наложително би трябвало да се употребява бипланов ангеограф. Работата единствено с едното рамо би била обвързвана с риск за живота на пациента, което не можем да си позволим ”, разяснява доцент Станимир Сираков.

Двуплановият ангеографвски уред, с който разполага УМБАЛ „ Св. Иван Рилски ”, е уникален в България. Благодарение на него в Клиниката по неврохирургия до момента са направени 39 интервенции на АВМ като всички са минали сполучливо. Оборудването обаче е на 15 години и затова болничното заведение кандидатства предходната година пред Министерство на здравеопазването за закупуване на ново.

„ Имаме цялостно схващане по този въпрос от страна на Миннистерство, което, научавайки какви проблеми срещаме всеки ден, ни отпусна средства за закупуване на нов бипланов ангеограф, който е последно потомство. Предстои до два месеца той да проработи в болничното заведение. Малшанс е, че остарялото съоръжение ни „ съобщи ” тъкмо в този миг ”, разяснява изпълнителният шеф на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски ”, Д-р Антон Петков.

Вчера световноизвестният френски професор и доцент Станимир Сираков, който е началник на „ Референтния център по мозъчно-съдови болести “ в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ – София, оперираха сполучливо две деца в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски ”.

Първата интервенция беше на 4,5- годишно момиченце с пареза на дясната ръчичка и дясното краче, в резултат на комплицирана АВМ. Второто дете, 18-годишно момче, пък страда от тежка епилепсия, в резултат на АВМ.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР