Повреда в оборудването спря планираните операции в УМБАЛ Св. Иван

...
Повреда в оборудването спря планираните операции в УМБАЛ Св. Иван
Коментари Харесай

Повреда в оборудването попречи на френски хирург да помогне на две жени у нас

Повреда в оборудването спря плануваните интервенции в УМБАЛ ”Св. Иван Рилски ”. Световно прочут френски хирург трябваше да оперира с български екип две млади дами.
Повреда в профилираното съоръжение попречва плануваните за през днешния ден комплицирани интервенции на артериовенозни малформации в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ " Св. Иван Рилски ", оповестиха от пресцентъра на здравното заведение.

Вчера световноизвестният френски професор Шарбел Монайеи и доцент Станимир Сираков, който е началник на " Референтния център по мозъчно-съдови болести " болничното заведение, направиха сполучливи интервенции на две деца в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ " Св. Иван Рилски ".

По график през днешния ден проф. Монайе и доцент Сираков трябваше да оперират две млади дами, употребявайки ендоваскуларна емболизация - способ, който е новаторски освен за България, само че и за света. Професорът е в страната ни по покана на университетската болница.

При тестването на оборудването преди интервенцията се оказва, че едното рамо на комплицирания уред, посредством който се пресъздава достъпът на лекарите в кръвоносните съдове на пациента, е изгоряло и няма по какъв начин да бъде поправено през днешния ден.

Двуплановият ангеографвски уред, с който разполага УМБАЛ " Св. Иван Рилски " е уникален в България. Оборудването обаче е на 15 години и затова болничното заведение кандидатства предходната година пред Министерство на здравеопазването за закупуване на ново, което би трябвало да дойде до два месеца в болничното заведение.

" Малшанс е, че остарялото съоръжение ни " съобщи " тъкмо в този миг ", разяснява изпълнителният шеф на УМБАЛ " Св. Иван Рилски " доктор Антон Петков.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР