Повратен ден за търговската политика на Европейския съюз се оказа

...
Повратен ден за търговската политика на Европейския съюз се оказа
Коментари Харесай

CETA вече действа, но пак е под въпрос

Повратен ден за комерсиалната политика на Европейския съюз се оказа 21 септември. На тази дата, след дългогодишни договаряния, Всеобхватното икономическо и комерсиално съглашение сред общността и Канада, известно като CETA, най-накрая влезе в действие. Вярно, към този момент ще се ползва краткотрайно, защото за цялостното му и дефинитивно приемане е належащо да бъде утвърдено от всички страни членки. Но като цяло събитието е същинско достижение за Европейската комисия. По този мотив ръководителят й Жан-Клод Юнкер съобщи: "Това съглашение синтезира в себе си това, което чакаме от нашата комерсиална политика. А точно да бъде инструмент за напредък, който да е от изгода за европейските сдружения и жители, само че и инструмент, посредством който да отстояваме нашите полезности, да извлечем изгода от глобализацията и да начертаем разпоредбите за международната търговия. Това комерсиално съглашение бе подложено на подробен парламентарен надзор, отразяващ засиления интерес на жителите към комерсиалната политика. Интензивният продан на отзиви е доказателство за демократичния темперамент на вземането на решения в Европейски Съюз и аз чакам страните членки да проведат съдържателна полемика при настоящите национални процеси по ратификацията на съглашението. Време е бизнесът и жителите да се възползват в оптималната степен от тази опция и всеки да си даде сметка по какъв метод нашата комерсиална политика може да донесе осезаеми изгоди за всички. "

Комисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом пък е на мнение, че краткотрайното влизане в действие ще разреши още занапред да стартират да се берат плодовете от този пакт. "Това е позитивен сигнал за международната стопанска система с помощта на капацитета за стимулиране на растежа и за основаване на работни места - означи тя. - CETA е съвременно и напредничаво съглашение, което ясно въплъщава нашия ангажимент за свободна и обективна търговия. То ни оказва помощ да моделираме глобализацията и разпоредбите, на които се подчинява международната търговия. "

По съответно, икономическото и комерсиално съглашение с Канада дава на европейските предприятия, без значение от техния мащаб, нови благоприятни условия за реализиране на експорт за тази страна. То ще разреши на компаниите да вършат годишни икономии в размер на 590 млн. евро - сумата, която в този момент заплащат под формата на мита върху стоките. От 21 септември се отстраняват митата за 98 % от продуктите (тарифните линии), с които Евросъюзът търгува със северноамериканската страна. Документът обезпечава също по този начин на европейските сдружения достъп до възлагането на публични поръчки освен на федерално ниво, само че и на провинциално и общинско - нещо, което е било невероятно до момента за всички компании отвън Канада.

Колкото до дребните предприятия, те ще икономисват време и пари, като заобикалят дублиращите се условия за изпитване на продуктите, дългите митнически процедури и скъпите правни разходи. Очаква се със СЕТА да се открият нови благоприятни условия и за европейските аграрни стопани и производители на храни. Полза ще могат да извлекат и 500-те милиона консуматори в Европейския съюз, които ще разполагат с по-голям избор на артикули. При това те ще дават отговор изцяло на всички европейски нормативни условия, защото съглашението няма да промени метода, по който се регламентира сигурността на храните, в това число и ГМО продуктите, или възбраната за третирано с хормони говеждо месо.

Междувременно в София се организира конференция на тематика "СЕТА: Сделка за жителите или за едрия бизнес? ". Участващите в нея проф. Гюс Ван Харнет, учител по административно и интернационално капиталово право в Канада, и проф. Лорънс Анкерсмит, специалист по европейско право във Англия, посъветваха българското държавно управление да не бърза с подписването на съглашението. Аргументът им бе, че се чака мнение на Европейския съд, което може да бъде употребявано от българските управляващи за отлагането на ратификацията. На процедура, в случай че Европейският съд постанови, че СЕТА опонира на европейското законодателство, Европейската комисия ще е принудена да стартира договарянията отначало.

"Надявам се, че българското държавно управление ще отговори на аргументираните терзания, свързани със системите за споразумяване на разногласия сред вложител и страна, които са във щета на демокрацията, публичните средства, правната среда и елементарните хора. Отлагането на ратификацията на СЕТА ще отсрочи и използването на капиталовата правосъдна система на съглашението. А решение срещу съглашението на процедура ще блокира осъществяването му, макар че е утвърдено на равнище Европейски Съюз ", посочи Гюс Ван Харнет.

Лорънс Анкерсмит пък счита, че СЕТА е повече от елементарен търговски въпрос. "То е опасност за околната среда и политиките, свързани с нея. По-конкретно главата за регулаторно съдействие в съглашението е инструмент, който може да бъде употребен да се занижат екологичните правила в Европейски Съюз ", изясни професорът.

Така или другояче, българският кабинет няма да предприеме никакви ограничения, до момента в който Конституционният съд не се произнесе по питането на президента Румен Радев дали съглашението с Канада нарушава конституцията на страната. Необходимо е да се обърне внимание обаче на експлицитното увещание на Еврокомисията, че след митингите в редица страни е призната нова и усъвършенствана съдопроизводствена система в региона на вложенията, която да размени настоящия механизъм за споразумяване на разногласията сред вложител и страна, който в този момент съществува в голям брой двустранни търговски съглашения. "Новият механизъм ще е транспарантен и няма да се основава на ad hoc трибунали ", безапелационен е Юнкер.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР