Повод за това стана резолюция за киберзащита, приета от ЕвропарламентаПринудени

Повод за това стана резолюция за киберзащита, приета от ЕвропарламентаПринудени ...

Лаборатория Касперски обидена на ЕС, оттегля се от проектите.


Повод за това стана резолюция за киберзащита, приета от Европарламента

„Принудени сме да замразим нашето сътрудничество с правоохранителните органи на ЕС, включително Европол”, написа в Instagram Евгений Касперский

Руската компания за сигурност Лаборатория Касперски реши да преустанови партньорството с европейските специални служби, заради резолюция, приета от Европарламента тази седмица, която посочва Русия, Китай и Северна Корея за организатори на кибератаки.

„Ние защитавахме Европейския съюз 20 години, работейки с правоохранителните органи, което доведе до многобройни арести на киберпрестъпници. Основавайки се на безпрецедентното и без доказателства решение на Европарламента, ние сме принудени да замразим нашето сътрудничество с правоохранителните органи на ЕС, включително Европол”, написа в Instagram шефът на компанията – Евгений Касперский.

Към публикацията си той прилага изображение с надпис „Решение на Европарламента приветства киберпрестъпността в Европа”.

Публикация, споделена от Eugene Kaspersky (@e_kaspersky) на Юни 13, 2018 в 10:20 PDT

На 13 юни депутатите от Европарламента приеха резолюция за киберзащита, заявявайки, че Русия, Китай и Северна Корея са извършили злонамерени кибератаки срещу критично важна инфраструктура в ЕС, занимавали са се с кибершпионаж и масово проследяване на граждани от ЕС, както и с провеждане на кампании за дезинформация и ограничаване на достъпа до интернет – напр. Wannacry и NonPetya.

„Въпреки че резолюцията няма законодателна сила и представлява мнение на отделни депутати, тя демонстрира явно неуважение към Лаборатория Касперски, която винаги е била надежден партньор на Европа в борбата с киберпрестъпността”, коментират от компанията пред руски медии.

Лаборатория Касперски не възнамерява да възобнови участието си в съвместните проекти дотогава, докато Европарламентът не предостави обяснения за приетата резолюция.

Източник: technews.bg