Повод за това стана информацията, че изцяло е съборен тютюневият

...
Повод за това стана информацията, че изцяло е съборен тютюневият
Коментари Харесай

Всички складове в Тютюнев град стават паметници на културата

Повод за това стана информацията, че напълно е съборен тютюневият склад на бул. „ Христо Ботев “ 51.

 

Строителните действия се активизираха директно след първото посещаване на Минеков в града през вчерашния ден, а часове по-късно багери сринаха постройката.

 

Междувременно стана ясно, че през днешния ден продължава и събарянето на някогашния тютюнев склад, който се намира на улица „ Екзарх Йосиф “.

 

Министърът на културата проф. Велислав Минеков нощес бе безапелационен, че събарянето на постройката на бул. „ Христо Ботев “ 51 е безсрамие и няма да допусне такова заличаване.

 

„ Това е закононарушение против нашата история. Статутът ще бъде изменен освен на тази постройка. Статутът е целият Тютюнев град, 12 здания. Вече постройката ще има статут на недвижима културна полезност. Не единствено тази “, съобщи той.

 

Проф. Минеков изясни, че ще изиска от фирмата-инвеститор да възвърне постройката в първичния й тип и предложения пловдивчани през днешния ден те да се срещнат с него пред съборения склад в 17 часа.

 

„ Тютюневият град ще бъде възобновен по този начин, както е бил преди години “, даде обещание Минеков и съобщи, че няма да допусне разрухата на тютюневите хранилища в Пловдив. По думите му това е наклонност, която продължава с години, на единствено със законови промени складовете и сходни културни полезности могат да бъдат избавени.

 

„ Няма да разреша тази съсипия. До последния си ден тук аз няма да го разреша. Това няма да се случи. Собствениците би трябвало да знаят, че те имат рискова инвестиция. Продавачите на тези парцели са обвързани с риск. Купувачите - още повече. Те би трябвало да следват безусловно всички рекомендации на Института за недвижимо културно завещание и да следват всичко, което е в закона “, отсече министърът, представен от БНР.

 

Велислав Минеков предложения пловдивчани, медии и кандидат-депутати на полемика този следобяд, отдадена на културното завещание на града. Срещата е с начален час 17, а мястото - някогашния тютюнев склад на бул. „ Христо Ботев “ 51 в Пловдив.

 

От Община Пловдив бяха безапелационни, че законът е спазен. Кметът Здравко Димитров съобщи: „ Община Пловдив съблюдава законите. Разбрах, че ще има инспекция. Нека да има инспекция. Ние сме за инспекцията и в случай че има отговорни, дано да бъдат осъдени, само че не може когато един вложител е купил дадена постройка, тя не е монумент на културата. Когато реши, че желае да влага, внезапно тя става монумент на културата или споделят: ще стане монумент на културата. Мисля, че това не е вярно. Не утвърждавам отношението на НИКН и Министерството на културата към паметниците на културата и към другите здания “.

 

Междувременно продължава и събарянето на склада на ул. „ Г.М. Димитров “, който е част от колективен монумент на културата и чието срутване стартира през вчерашния ден. Заради неговото срутване бе първата аудиенция през вчерашния ден следобяд на министър Минеков и на шефа на НИНКН арх. Петър Петров.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР