Повод за думите му е заявлението преди два дни на

...
Повод за думите му е заявлението преди два дни на
Коментари Харесай

Министър Шишков отговори на депутатско обвинение: Разплатено е само построеното по магистралите

Повод за думите му е заявката преди два дни на депутата от Политическа партия Георги Георгиев, че прокуратурата би трябвало да се сезира поради разплащания към пътните компании.

„ Отговорни са шефовете на АПИ ”, повтори той и изясни, че служебният кабинет е изправен пред решението да спре да заплаща за ремонт на пътища, което на процедура би спряло строителството.

„ Почнати са и има контракти. Аз съм последния човек, който ще бъде удовлетворен от метода, по който са сключвани ”, сподели Шишков.

„ Тези контракти са настоящи, колкото и да не ни харесва, по тези контракти се строи - колкото и да не ни харесва по какъв начин ”, повтори той.

„ Тези 300 млн. лв. са изцяло правомерно платени, тъй като има контракти. На сдружение „ Автомагистрали ” заплащането е за изпълнени строителни действия, не е за задатъци. Не виждам проблем. Търси се борба, в случай че има отговорни, не е служебния кабинет ”, сподели още веднъж Иван Шишков.

Той изясни, че обектите, за които е платено, са законни, имат строителни бумаги. Служебният кабинет проучва ремонтите – кои са настоящи с детайл на съществени и кои са съществени, изясни Шишков и сподели, че кабинетът няма да заплати за ремонтите, в случай че възлаганията излизат отвън обсега на контракта.

„ Другата група обекти са от противозаконни устройства на язовири и прословутите лотове 4 и 5 на Автомагистрала „ Хемус ” – върху всичко това никой не си е разрешил да заплаща ”, сподели Иван Шишков.

Ако спре строителство, хората ще кажат – по-добре нелегално, в сравнение с никакво строителство, съобщи той.

За другото обвиняване на Георгиев – за импортираните промени в Закона за устройство на територията, той изясни: „ Внесъл съм промени в Закон за устройство на територията – всички обекти да се афишират за търпими, единствено в случай че дават отговор на нормите. Не е правилно, че автоматизирано ще узаконим некачествено строителство ”.

„ Тази инфраструктура (пътища, автомагистрали, язовирни стени) е за всички нас. Къщата на село е проблем за съответния човек, той го е направил и виновникът е той. За тези обекти – автомагистрали и язовирни стени – има обществен път да спасим по законов път издигнатото. Ако не успеем – след година ще има нови кметове, в по-голямата част на общините този проблем с настоящия главен ремонт ще бъде същият ”, добави Шишков.

По плана за автомагистрала " Струма " , в сектора Кресна, има приключена процедура по Оценка на въздействието върху околната среда, прегледани са и ограничения, свързани с опазването на околната среда, заяви служебният министър на районното развиване и благоустройството Иван Шишков по време на чуването му в Народното събрание за строителството и напредъка на трансевропейския транспортен кулоар IV в частта му, преминаваща през територията на България в сектора Видин - Кулата, автомагистрала " Хемус " и автомагистрала " Черно море ".

 

Шишков сподели, че процедурата, обвързвана с Министерство на околната среда и водите, ще приключи в края на януари, с цел да може дефинитивно да бъде определено трасе за автомагистрала " Струма ". Министерство на регионалното развитие паралелно работи по това, при дефинитивно решение за избор на трасе, да може да се започва с процеса по този начин, че до май 2023 година да има опция за издаване на позволение за градеж. Най-вероятно за дребна част от трасето, с цел да може да бъде избавена Оценка на въздействието върху околната среда, посочи министърът.

 

По тематиката за скоростния път от Видин до Ботевград , министърът още веднъж отвори тематиката за тунела под Петрохан. Най-бързото трасе от Видин към Кулата е тунелът под Петрохан, съобщи министър Шишков. Той посочи икономическата логичност за построяването на този тунел, уточни и претекстове, свързани с трафика, както и екологичните резултати.

 

Министърът заяви, че в сектора сред Видин и Макреш има закъснение за основаване на сервитути поради множеството инженерни мрежи, като добави, че въпросът е решен – има позволение за градеж и следва обновяване на дейностите на терен. Участъкът Мездра – Ботевград се чака да бъде приключен през 2024 година, а по Ружинци – Монтана се извършват устройствени процедури, като се чака обезпечаването на трасето да е осъществено до май 2023 година и строителството да стартира от средата на идната година.

 

В сектора сред Монтана и Враца има проблем с трасето, като при проектирането му то е прекосявало край хранилища с муниции и в този момент му се прави нова разработка, а евентуално ще се наложи и нова Оценка на въздействието върху околната среда.

 

По автомагистрала " Хемус " от планувани 420 километра към 18 октомври тази година са построени 191 километра от трасето. Строят се секторите 1, 2 и 3, като напредъкът по първия е 66 на 100, на втория – 20 на 100, а на третия - 47 на 100. Работи се за това правата до пътен възел " Плевен " да е подготвена в интервала 2024-2025 година, сподели министърът.

 

По лотовете 4 и 5 той подсети за импортирано предложение на Министерство на регионалното развитие за законово споразумяване на търпимостта на противозаконни градежи, с цел да може да продължи строителството по тези пътни сектори. Шестият сектор на автомагистралата е на крайна фаза на отчуждаване. За 7 и 8 лотове на автомагистралата министърът сподели, че има сходни проблеми с тези с трасето Монтана – Враца, тъй като то минава край хранилища за муниции и до предпазена територия с ловно стопанство.

 

В момента е в напреднала фаза намирането на решение по какъв начин да бъдат заобиколени тези обекти, сподели той. По лот 9 казусът, обвързван с прекосяването край гробище, е решен и се чака това да е първият сектор, на който за тази му част да започва проектирането на техническия план и да продължи строителството му.

За автомагистрала " Черно море " министърът акцентира, че планът е от стратегическо значение. По него има подписан контракт за разработване на уголемен абстрактен план с осъществяване на цялостни инженерно-геоложки изследвания и Подробен организационен проект – парцеларен проект на автомагистралата.

 

Разработването на втори и трети стадий от идейния план ще продължи до вариантно решение на трасето, разпореждане на решение на Оценка на въздействието върху околната среда се чака в границите на 2024 година За трасето има три съществени разновидността, три различни и един смесен вид.

Предложено е било трасето да се развие по композиция от препоръчаните разновидности. През октомври тази година по инструкции на Министерство на околната среда и водите позволен е единствено вторият от трите главните разновидности.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР