Повод са заплахите срещу Христинка Иванова, но оставането на бившия

...
Повод са заплахите срещу Христинка Иванова, но оставането на бившия
Коментари Харесай

Официално прокуратурата поиска парламентът да свали имунитета на Радостин Василев

Повод са заканите против Христинка Иванова, само че оставането на някогашния министър без имунитет може да отвори вратата за няколко други следствия
Главният прокурор на Република България внесе в деловодството на 49-ото Народно заседание искане за събаряне на имунитета на народния представител Р.В. по предложение на Софийска градска прокуратура (СГП). Това оповестиха публично от държавното обвиняване.

Става въпрос за депутата от коалиция ПП/ДБ Радостин Василев, който в предходни парламенти беше част от групата на Има Такъв Народ и министър на младежта и спорта.

В предлагането на наблюдаващия прокурор от СГП се показва, че събраните доказателства са задоволителни за привличане в качеството му на обвинен за закононарушение по член 143, алинея 1, вр. член 18, алинея 1 от Наказателен кодекс – за това, че през м. юни 2022 година посредством заплашване e направил опит да принуди депутат обратно на волята и убежденията му да напусне парламентарна група, както и Народното събрание.

Василев беше записан в телефонен диалог по какъв начин заплашва колежката си Христинка Иванова по какъв начин неведнъж я пита къде тъкмо е и ѝ споделя, че идва да я вземе персонално, с цел да отидат на конференция. Когато тя не поддава, стартира да приказва за изпращането на „ хора “.

„ Как може да слезеш, всички сме тука “, чакаме те, чува се на записа. „ НЯМА но! Идвам да те взема аз персонално! Чуваш ли ме Христинче, Христинче слушай ме. Ще стане доста голям… Слушай ме, аз не съм изменник. Правя го за твое добро… Веднага си подавай молбата и напускаш Народното събрание! Защото аз ще ти пратя хора и ще ти я създадат молбата… както написа по книгите “, заканва се той в записа.



После Василев стартира да упорства да знае къде тъкмо е Иванова, с цел да я види „ за 5 минути “. След отхвърли ѝ декларира: „ Тогава желая на следващия ден, ще дойдат хора при тебе да си подадеш молба за овакантяване на Народното събрание. И ще видиш, че ще го направиш “, приключва заканата и се чува сигнал за завършек на диалога.

Василев се ползваше с депутатски и кандидат-депутатски имунитет относително от самото начало след абсурда и по тази причина до момента не е попадал под ударите на закона. Иванова пък известно време върви с защита след заканите, обезпечена ѝ от Слави Трифонов.

С решение на ЦИК от 06.04.2023 година Василев е разгласен за депутат и след полагането на клетва на 12.04.2023 година се явява лице с имунитет.

Съгласно наредбата на член 70 от Конституцията на Република България и според член 135, алинея 3, вр. с алинея 1 от Правилника за организацията и активността на Народното събрание възбуждането на наказателното гонене против депутат е допустимо единствено с позволение на Народното събрание или при документално единодушие на самия Василев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР