Повод са заплахите срещу Христинка Иванова, но оставането на бившия

...
Повод са заплахите срещу Христинка Иванова, но оставането на бившия
Коментари Харесай

Официално: Гешев поиска парламентът да свали имунитета на Радостин Василев


Повод са заканите против Христинка Иванова, само че оставането на някогашния министър без имунитет може да отвори вратата за няколко други следствия

Главният прокурор на Република България внесе в деловодството на 49-ото Народно заседание искане за събаряне на имунитета на народния представител Р.В. по предложение на Софийска градска прокуратура (СГП).

В предлагането на наблюдаващия прокурор от СГП се показва, че събраните доказателства са задоволителни за привличане в качеството на обвинен на Р. В. за закононарушение по член 143, алинея 1, вр. член 18, алинея 1 от Наказателен кодекс - – за това, че през м. юни 2022 година посредством заплашване Р.В. e направил опит да принуди депутат обратно на волята и убежденията му да напусне парламентарна група, както и Народното събрание.

С решение на ЦИК от 06.04.2023 година Р.В. е разгласен за депутат и след полагането на клетва на 12.04.2023 година се явява лице с имунитет.

Съгласно наредбата на член 70 от Конституцията на Република България и според член 135, алинея 3, вр. с алинея 1 от Правилника за организацията и активността на Народното събрание възбуждането на наказателното гонене против депутат е допустимо единствено с позволение на Народното събрание или при документално единодушие на Р.В.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР