Повлечени надолу от опасенията за посоката на лихвените проценти и

...
Повлечени надолу от опасенията за посоката на лихвените проценти и
Коментари Харесай

Опасения за лихвите и спад в акциите на Apple притиснаха Nasdaq и S&P 500

Повлечени надолу от опасенията за посоката на лихвените проценти и разпродажбите на акциите на Apple, показателите Nasdaq Composite и S&P 500 паднаха надлежно с 0,9% и 0,3% в комерсиалната сесия в четвъртък.

Широкият показател се намалява за трети следващ ден, а софтуерният – за четвърти.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial се показа релативно по-добре в четвъртък, добавяйки към 58 пункта, или 0,2%.

Нови данни от тази седмица разсъниха терзанията, че Федералният запас може да продължи да покачва лихвените проценти, с цел да охлади към момента горещата стопанска система на Съединени американски щати.

Последният отчет за молбите за безработица, считан за знак за съкращенията, допуска, че американският пазар на труда остава стегнат. Броят им е на най-ниското си равнище от началото на февруари, отбелязвайки четвърта поредна седмица на спад, заяви Министерството на труда в четвъртък. Докладът пристигна, откакто ненадейно мощните данни за бранша на услугите в Съединени американски щати доведоха до спад на борсовите показатели в сряда.

Опасенията са, че пазарът на труда е толкоз парещ и толкоз мощен, че може да отвори вратата за още нараствания на лихвите по-късно тази година, разясняват специалисти, представени от The Wall Street Journal.

 

Трейдърите не престават да имат вяра, че Фед ще задържи лихвите на сегашните им равнища на съвещанието си през септември, само че са разграничени по отношение на това дали банкерите ще вдигнат лихвите през ноември. Фючърсите на федералните фондове отразяват почти 40% късмет за нарастване от 0,25 процентни пункта през ноември по отношение на 29% възможност преди месец, съгласно инструмента FedWatch на CME Group.

Натежавайки върху S&P 500 и Nasdaq, акциите на Apple продължиха да падат. Компанията загуби 2,9% в четвъртък, изтривайки съвсем 190 милиарда $ от пазарната си стойност през последните два дни. The Wall Street Journal заяви, че Китай е наредил на чиновниците в централните държавни организации да не употребяват iPhone по време на работа. Междувременно нов телефон на Huawei набира известност в страната.

Притесненията по отношение на Apple се трансферираха върху представянето на други огромни софтуерни компании. Nvidia се намали с 1,7%, а Microsoft загуби 0,9%. Секторът на осведомителните технологии беше най-зле представящият се сегмент на S&P 500, спадайки с 1,6%.

Акциите на Walt Disney паднаха до 80,57 $, най-ниската им цена на затваряне от 2014 година Компанията се бори със стачките в Холивуд и разногласието за таксите с кабелния оператор Charter Communications, както и с вероятността за устойчиви загуби в своя ефирен и стрийминг бизнес.

Най-добре се показаха акциите на фирмите в бранша на комуналните услуги, който се увеличи с 1,3% - най-хубавия му ден от юли. Акциите в този сегмент нормално се считат за защитни активи, когато пазарът е неустойчив.

Акциите на фирмите от секторите недвижими парцели и опазване на здравето също бяха измежду печелившите в четвъртък, преодолявайки изоставането си от началото на годината досега.

На пазара на облигации доходността на 10-годишните скъпи бумаги на Съединени американски щати се намали до 4,260% от 4,289% в сряда.

Междувременно референтният недопечен нефт Брен падна с към 0,8% до 89,92 $ за барел.

В Европа водещите фондови тържища закриха комерсиалната сесия в четвъртък разнопосочно, като вложителите преценяваха друго резултатите от продължаващата висока инфлация в Съединени американски щати и недобрите данни за развиването на стопанската система в еврозоната, обобщава CNBC.

Паневропейският показател Stoxx 600 записва спад от 0,14%, понижавайки се за седма поредна сесия. Това е и най-дългата му губеща поредност от февруари 2018 година, съгласно Reuters.

Акциите на минните компании натежаха, губейки 2,2%, до момента в който тези на комуналните сдружения нарастнаха с 1,4%.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР