Повишено търсене на калиев йодид в аптеките има в последните

...
Повишено търсене на калиев йодид в аптеките има в последните
Коментари Харесай

Повишено търсене на калиев йодид в аптеките

Повишено търсене на калиев йодид в аптеките има в последните месеци у нас

Употребата му без лекарско наставление обаче, крие опасности за здравето, предизвестяват ендокринолози, предава .

Дълго време поради липса на търсене, аптеките не зареждаха таблетките калиев йодид. Това към този момент не е по този начин.

" Най-голямо търсене имаше март месец, когато бяха първите проблеми със Запорожката атомна електроцентрала, в този момент отново има търсене. Имаме на две-три компании калиев йодид таблетки общоприетата доза, тъй че разполагаме с задоволително такива артикули ", сподели Николай Костов от Асоциация на притежателите на аптеки.

Без потвърдена потребност обаче приемът на йод може да бъде рисков за здравето. Той се натрупва в щитовидната жлеза, а тя въздейства на функционалностите на доста органи в тялото.

" Недостатъчната функционалност на щитовидната жлеза води до занимателен метаболизъм и това повлиява въглехидратната обмяна, белтъчната обмяна, обмяната на липидите, което при хора с съпътстващи болести ще докара до повишаване равнищата на холестерола, задържане на течности, отточен синдром, може да докара до повишение на артериалното налягане ", сподели доктор Дениз Бакалов от Клиниката по ендокринология и метаболитни болести в УМБАЛ " Александровска ".

В дълготраен проект при продължителна неконтролирана приложимост може да се стигне до увреда на сърцето и черния дроб, да се развие диабет, да се напълнее. При хора с автоимунни болести на щитовидната жлеза като Хашимото и Базедова болест подобен банкет на йод може да обостри извънредно тяхното заболяване.

" Ако няма оповестена йодна профилактика, която да се прави като отбрана против възможна повреда в нуклеарна централа, такова нещо не би трябвало да се прави ", сподели доктор Бакалов.

Радиоактивният йод 131 е най-опасен за младежите до 18 години и бременните дами. Освен това йодна профилактика се организира единствено при хора до 40-годишна възраст и то вероятно, в случай че са наоколо до несъмнено равнище на радиационно замърсяване.

" Скоростта на разделяне на клетките на щитовидната жлеза след 40-50-годишна възраст се забавя. Вероятността от развиване на разновидности, които да доведат до неподходящи последствия и е доста, доста по-ниска ", сподели доктор Бакалов.

Йодната профилактика, която следва да е оповестена от управляващите, не трябва да надвишава седем дни.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР