Повишено съдържане на амониев азот и фосфор е довело до

...
Повишено съдържане на амониев азот и фосфор е довело до
Коментари Харесай

Замърсяване с амониев азот е избило рибата във Варненското езеро

Повишено съдържане на амониев азот и фосфор е довело до всеобщото измиране на риба по крайбрежието на Варненското езеро на 19 и 20 май. На процедура това ги е отровило, излиза наяве от резултатите от лабораторното проучване на водите на водоизточника, оповестени от Басейновата дирекция във Варна във вторник.

Пробите бяха взети предходната седмица незабавно след сигнала за цели пасажи мъртва риба като съмненията бяха, че причина за това е изливът на отпадни води от тръбата, която ги води по дъното на езерото към пречиствателната станция в село Топори. Първите резултати не демонстрираха отклонения, само че още тогава съмненията бяха, че попчетата и гюмюш са умрели от неналичието на О2.

Това се удостоверява от излезлите резултати, съгласно които равнището на О2 във водата в региона на " Терем Флотски боеприпас и на 9 км от дефектиралия водопровод е било осем пъти под нормата. То е било едвам 0.74 мг на литър при норма от 6 мг/л.

Но това място на 19 май наличието на амониев азот е било 0.64 мг/л при позволена норма от 0.3 мг, а общият фосфор е бил 0.106 мг/м при оптимално позволено 0.075 мг. Установено е и нищожно превишение по ортофосфати, които са били 0.069 мг/м при разрешени 0.06 mг.

Взетите на 20 май проби също сочат превишаване на допустимите правила. При амониевия азот стойностите са били 1.5 пъти по-високи от позволените - 0.54 мг/л при таван от 0.3 мг.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР