Повишените жажда и апетит, загубата на тегло и честото уриниране

...
Повишените жажда и апетит, загубата на тегло и честото уриниране
Коментари Харесай

Д-р Стойчева, ендокринолог: 85 деца във Варна имат диабет

Повишените жадност и вкус, загубата на тегло и честото уриниране са признаците при децата за диабет вид 1. От него в цяла България страдат над 1300 деца, от които 85 са във Варна, съобщи пред Дарик еднокринологът доктор Росица Стойчева. В цялата варненска област децата с диабет са 280, посочи доктор Стойчева, която гостува в студиото на Дарик Варна във връзка Световния ден за битка с диабета, който се отбелязва всяка година на 14 ноември.

„ Диабетът вид 1 не зависи от метода на живот и от типа на одобряваната храна. Той не може да се предотврати даже признаците да бъдат видяни в точния момент и за него няма радикална терапия. Отключва се след среща с вирус, чиято конструкция наподобява на клетките на панкреаса и имунната система стартира да унищожава тях вместо вируса. Погрешно се счита, че се отключва от стрес. При стрес има по-високи равнища на кръвната глюкоза, само че диабетът е почнал преди този момент ”, изясни детският експерт.

Децата крият болестта и се срамят от него, в случай че не получават поддръжка от фамилията и приятелите си. В такива случаи страда контролът, добави още доктор Стойчева. Тя уточни като образец нарушаването на хранителния режим, с цел да не се разграничават децата от връстниците си и да бъдат обществено признати измежду тях.

От няколко години във Варна се осъществя стратегия за образование на медицински фрагменти в учебните заведения и детските градини и те към този момент обслужват децата с хронични болести. Варна е единственият град в страната, в който е осъществен сходен план. /dnews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР