Повишението ще е средно с 10-20 стотинки на кутия годишно,

...
Повишението ще е средно с 10-20 стотинки на кутия годишно,
Коментари Харесай

Ревизоро предлага по-висок акциз за цигарите

Повишението ще е приблизително с 10-20 стотинки на кутия годишно, пресмятат от пазара.

© Надежда Чипева С мотив, че България е една от страните с най-нисък данък върху цигарите, депутатът от " Обединени патриоти " Емил Димитров - Ревизоро предлага косвеният налог да стартира да се усилва гладко през идващите три години. Текстовете са импортирани като предложение за смяна сред първо и второ четене на данъчните закони и следва да се гледат в парламентарната бюджетна комисия тази седмица в четвъртък. Ако бъдат признати в този вид, най-вече ще нарастнат най-популярните и най-евтини марки - с към 20 стотинки на кутия. Сходни повдигания са планувани и за бездимните цигари.

Допитване на " Капитал " до пазара демонстрира, че част от интернационалните цигарени концерни по-скоро поддържат концепцията, а локалните, които разчитат главно на ниския ценови сегмент (гръцката " Карелия " и българската " КТ Интернешънал " ), са срещу.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От ГЕРБ обявиха, че не биха подкрепили сходно нарастване, тъй като опонира на поръчката да не пипат съществени налози, а и ще засегне най-нискодоходните пушачи. Представител на ръководещите обаче разяснява, че няма да поддържат предлагането " на този стадий ".

Как да се промени

Предложението на Димитров не е съпроводено от оценка на въздействието, а е аргументирано с обстоятелството, че в България минималният данък е на долната граница. В момента характерният данък е 109 лева на 1000 къса цигари. Депутатът от НФСБ предлага тази съставния елемент да се усили на 116.5 лева през 2020 година и да доближи 131.5 лева през 2022 година В същото време процентът, който се събира от цената на една кутия (пропорционалният акциз) гладко да понижава от 25% в този момент, на 19% през 2022 година Акцизът на нагреваемите тютюневи произведения също ще нараства, съгласно предлагането – от 233 лв. на кг в този момент до 255 през 2022 година

От пазара пресмятат, че жестоко покачването ще е приблизително с 10-20 стотинки на кутия годишно. Ако се одобри тази конфигурация на скалата обаче, по-евтините и междинен клас цигари ще нарастват повече от по-скъпите – да вземем за пример, в случай че скъпите се усилват с към 10 стотинки, то по-евтините ще се вдигнат с 20 ст. Т.е. най-засегнат ще е най-масовият сегмент - цигари на стойност сред 5 и 5.40 лева за кутия, който по калкулации на депутати заемат близо 3/4 от целия пазар.

По данни на фирмите продажбите на цигари общо са за над 3 милиарда лева годишно. От тях 41.4% са от цигари с продажна стойност сред 5 и 5.30 лева за кутия, а междинният сегмент (с цена на една кутия от 5.40 до 5.90 лева.) държи 40.7%.

Въпреки че фирмите имат цигари във всички сегменти, с максимален дял в най-евтината категория са гръцката Карелия и българския производител КТ Интернешънъл (преди " Кингс Табако " ).

Реакцията на пазара

Логично, по данни от бранша, двете компании са срещу сходна смяна на ставките. При останалите играчи на пазара позициите са по-скоро " за ".

" Подкрепяме направеното предложение за рационални регулации и предвидимост на законодателната рамка в мощно контролирана промишленост. С него се следва работещият метод на страната от предходните години, да вземем за пример акцизният календар 2016 – 2018 година ", споделят от най-големия производител British American Tobacco, които имат дял над 40% от продажбите. От компанията допълват, че препоръчаният календар " ще способства за опазване стабилността на пазара у нас, както и ще внесе спомагателна сигурност за държавните доходи от тютюневите произведения. Не на последно място, смяната на акциза наподобява уравновесена, умерена и съобразена с конюнктурата в страната ".

От Japan Tobacco International също споделят, че равномерен календар дава предвидимост и опция за обмисляне оттатък идната година, с цел да се избегнат шокови и отрицателни развития на пазара. " Вярваме, че страната ще резервира настоящия мощен надзор и ограничение на противозаконния пазар и по този начин с оферти график до 2022 година може да бъде осъществен и добър растеж на приходите от данък, които предходната година към този момент доближиха рекордни равнища. Освен това, посоката на развиване на ставките в календара е постепенна и е в синхрон с трендовете и регулациите на Европейски Съюз в тази област ", споделят от компанията.

" Принципната ни позиция е постоянно да се отнасяме с известна нерешителност към промени в акцизите, които биха могли да доведат до разстройства на пазара ", показват от " Филип Морис България ". И допълват, че при положение, че би трябвало да се преразгледа акцизната рамка, тя би трябвало да се базира на няколко съществени правилото – дълголетен план-график, който да обезпечи предвидимост, умерени и постепенни промени, както и изчерпателен метод във връзка с другите категории тютюневи произведения и обобщават концепцията като " напредничава данъчна политика ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР