Повишението на налога достига 133%Товарните автомобили до 3,5 тона ще

...
Повишението на налога достига 133%Товарните автомобили до 3,5 тона ще
Коментари Харесай

По-високи данъци за камиони и стари мотори

Повишението на данъка доближава 133%


Товарните коли до 3,5 тона ще се таксуват като леки коли


За новите рейсове няма смяна в отстъпките


По-високи налози ще се заплащат за всички камиони и за старите мотоциклети от началото на 2019 година Това плануват промени в данъчните закони, които са импортирани от Министерски съвет в Народното събрание. В момента за мотопеди и мотоциклети с мощ на мотора до 74 kW (до 100 конски сили) и съответстващи на екологични категории “Евро 3 ” и “Евро 4 ” данъкът се заплаща с 50% понижение. С измененията отстъпката за моторите с категория “Евро 3 ” отпада, а за тези с “Евро 4 ” отстъпката става единствено 20%.

При камионите нарастването на налога идва по две направление. В момента данъкът за товарните коли с механически позволена оптималната маса сред 3,5 тона и 12 тона се дефинира от общинските препоръки в размер от 10 лева до 30 лева за всеки стартират звук товароносимост. С измененията от 2019 година данъкът ще се дефинира за всеки стартирани 750 кг. Например в София данъкът сега е 13 лева за всеки стартират звук товароносимост. Така за камион от 10 тона налогът е 130 лева Догодина за същия камион данъкът ще бъде 182 лева
 Моторите с мотори до 74 kW и съответстващи на екологичните категории “Евро 3 ” и “Евро 4 ” ще бъдат с по-високи налози от 2019 година Моторите с мотори до 74 kW и съответстващи на екологичните категории “Евро 3 ” и “Евро 4 ” ще бъдат с по-високи налози от 2019 година
Допълнително нарастване на налога ще има за старите камиони и рейсове. В момента за рейсовете, товарните коли, влекачите за ремарке и седловите влекачи с екологични категории “Евро 3 ” и “Евро 4 ”, данъкът се заплаща с 40% понижение. От началото на 2019 година за рейсовете, камионите с оптималната маса над 3,5 т, и влекачите с екологична категория “Евро 3 ” отстъпка няма да има, а за тези с “Евро 4 ” данъкът ще се заплаща с понижение от 20%. Така в горния образец, в случай че камионът от 10 тона е с “Евро 3 ” след прилагане на отстъпката данъкът в този момент е 78 лева Догодина отстъпка за него няма да има и ще би трябвало да се заплати цялостният размер на данъка от 182 лева Това съставлява нарастване на налога със 133%.

По отношение на камионите над 3,5 тона и рейсовете с “Евро 5 ” и “Евро 6 ” няма смяна в отстъпката като данъкът ще продължи да се заплаща с 50% понижение. При мотоциклетите с мотори до 74 kW и с категории “Евро 5 ” и “Евро 6 ” отстъпката на налога също остава без смяна в размер на 60%. По отношение на най-старите камиони, рейсове и мотоциклети с категории “Евро 1 ” и “Евро 2 ”, както и до момента отстъпки няма да се употребяват.

Промените се вършат с претекста, че старите коли, камиони и рейсове замърсяват околната среда. Реалният афект от измененията обаче ще бъде съществено повишаване на приходите на общините.

От 2019 година доста ще бъдат увеличени и налозите на колите до 3,5 тона, които са регистрирани като товарни. Това са както “баничарки ” за зареждане на магазини с храна, по този начин и първокласни джипове, регистрирани като товарни коли с категория N1. С измененията тези коли ще се таксуват като леки коли.

Според данни на КАТ


190 хиляди се движат на 2 колела


 02-02 В страната са регистрирани над 80 хиляди мотопеди и близо 108 хиляди мотоциклети без панер, сочат данните на КАТ към 1 октомври 2018 година Така общият брой на транспортните средства, които се придвижват на две гуми, е над 188,7 хиляди Допълнително обаче в страната има и 1133 мотоциклети с панер, 205 мототриколки и много бъгита. Така общият брой на транспортните средства, които влизат в групата на моторите, е над 193 хиляди

В топ 3 на най-разпространените мотоциклети и мотопеди у нас влизат Хонда (с 29 696 броя), Ямаха (25 615 броя) и Сузуки (с 15 237 броя). На четвърто място е Симсон с 12 125 мотопеда и 1866 мотоциклета. Но публични данни на екологичната им категория няма. Повечето мотори в страната обаче са остарели. Например от всичките регистрирани мотори Ямаха, единствено 662 са на възраст до 5 години. Между 6 и 10 години са 1569 от тези мотори, а най-масови са над 20-годишните, които са 11 685 броя.

Мерки


Искат 150 млн. лева за възстановяване на сигурността

 инж. Николай Иванов инж. Николай Иванов
140-150 млн. лева да отпусне страната директно за възстановяване на пътната сигурност, предложи ръководителят на Българска браншова камара „ Пътна сигурност ” инж. Николай Иванов по време на 11-та конференция по транспортна инфраструктура. Средствата могат да се влагат в възстановяване на сигурността на високопланинските проходи, рискови прави и сектори с висока централизация на пътно-транспортни катастрофи, изясни специалистът. Освен това за пътна сигурност целево би трябвало да се плануват 10% от бюджета на пътната организация за поддръжка на пътищата у нас, предложи Иванов.

1,2 милиарда лева на година губи страната от произшествия


Браншът упорства да се вършат одити на всички трасета

Наталия Малчева
 Държавата губи големи суми поради злополуките по пътищата. Държавата губи големи суми поради злополуките по пътищата.
Средно по 1,2 милиарда лева на година губи страната поради произшествия. Това са по този начин наречените “външни разноски ”, които се образуват от изгубената продуктивност на починалите и ранените в пътни катастрофи, невъзможността им да основат семейство или да отгледат децата си и да способстват за обществото, времето и разноските за лекуване на потърпевшите. Смъртта на всеки умрял зад кормилото или на шосето с изключение на персонална покруса за околните му води и до съвсем 1 млн. лева загуби за страната. Това изясни инж. Христо Грозданов от Катедра “Пътища и транспортни уреди ” към Университета по архитектура, строителство и геодезия по време на 11-та национална конференция по транспортна инфраструктура с интернационално присъединяване. Разходите от всяко тежко транспортно произшествие са към 175 хиляди лева Всеки тежко потърпевш коства на бюджета малко над 123 хиляди лева, а тези, които са се разминали с леки пострадвания – 9 хиляди лева

По време на конференцията стана ясно, че бизнесът и страната се сплотяват върху концепцията за нови правила, които да понижат случаите и жертвите на пътя. През последните години починалите са приблизително 98-99 души на 1 милион поданици при приблизително 30 и под 30 души за останалите европейски страни. Над 60% от смъртните случаи са в обитаемоте места, изясни доцент доктор инж. Румен Миланов. Той бе безапелационен, че одити за сигурност би трябвало да се вършат и на тези пътища. Към момента тези инспекции са наложителни само за интернационалните трасета, само че би трябвало да станат такива и за националните, безапелационен бе той.

Инж. Миланов предложи и служителите на реда да пращат наложително информация на пътната организация и общините за пътните катастрофи, без да упоменават персоналните данни на участниците в случаите. Идеята е да се открият рисковите трасета и да се вземат ограничения за възстановяване на сигурността им.

Проверка


Крият оборот от механически прегледи


 02-04 Пункт за годишни механически прегледи на коли крие забележителна част от оборота си. Това откри инспекция, в която са взели участие чиновници на отдел “Икономическа полиция ” на ГДНП, представители на Националната организация за приходите и Изпълнителната организация “Автомобилна администрация ”. Провереното сдружение е записано по Данък добавена стойност, като за календарната 2017 година е отчело пред Национална агенция за приходите оборот от механически прегледи, който не дава отговор на броя на миналите през пункта коли.

При инспекцията е открито, че единствено за времето от 1 до 6 октомври тази година през пункта за обзор са минали 55 моторни транспортни средства, а издадените за този интервал касови бележки са 21. Това значи, че комерсиалният обект е укрил над 50% от оборота си. Освен това е установено, че газанализаторът на сдружението не работи в правила, а системата за мерене на димните газове се манипулира като сензорът не се слага на вярното място за тъкмо премерване.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР