Повишението на лихвите от страна на Фед, както и поскъпването

...
Повишението на лихвите от страна на Фед, както и поскъпването
Коментари Харесай

От 2008-а златото не е било толкова по-скъпо от среброто, както в момента

Повишението на лихвите от страна на Фед, както и повишаването на $, предизвикаха спад в цената на благородните метали. Оказва се обаче, че някои от металите са по-губещи от други.

Става въпрос за среброто, чиято загуба от началото на годината е в размер на 16% и е близо два пъти по-голяма от тази на златото. Това прави среброто релативно най-евтино по отношение на златото от октомври на 2008 година или от разгара на финансовата рецесия.

Съотношението в цените на златото и среброто е при равнище от 84, както може да се види от графиката по-долу на финансовото издание Bloomberg.

 Снимка 377091
Източник:

Инвеститорите е добре да имат поради, че всякога, когато това съответствие е стигало или прекосявало психическата граница от 80, е следвало съществено намаляване под нея в следствие.

Това, което е трябвало да се види обаче, с цел да тръгне цената на среброто да се покачва с релативно по-високи темпове от тази на злато и да се намали съотношението, е било връщане под психическата граница от 80.

Казано по различен метод, в случай че съотношението в цената на златото по отношение на среброто се намали под 80, то вложителите могат да стартират да залагат за по-нататъшно изпреварващо показване на " белия метал " сравнен с жълтия.

Любопитни обстоятелства свързани със съотношението злато-сребро:

В самото зареждане на търговията с двата метала познати от древността съотношението, при които те са се търгували, са били извънредно ниски. Например - това съответствие е било едвам дванадесет и половина 323 години преди новата епоха.

При последния суперцикъл на повишаване на златото и среброто това съответствие доближава едвам 17 (през 1980 година).

Само 11 години по-късно, когато среброто доближава своето дъно, съотношението доближава и своята пикова стойност при равнище от психическата граница от 100.

Година преди финансовата рецесия съотношението сред двата метала е било към 50.

Последното дъно на съотношението е записано през 2011 година - при равнища от 30, след което то стартира трайно да се покачва, с цел да доближи настоящите си стойности при равнища от над 84 все още.

Защо среброто е по-добрия вид от златото?

Среброто и златото са благородни метали, само че има основни разлики сред тях. Белият метал се употребява необятно в индустрията оттатък функционалностите му за предотвратяване против инфлация и политическа неустановеност. Тук разликата със златото е съществена, чиято съществена функционалност е за предпазване на стойност и бижутерийния бизнес.

В тази тенденция, обичайно среброто реагира доста по-бурно в интервали на интензивен растеж на международната стопанска система. И противоположното - показва се по-зле от златото, в миг на стопански рецесии.

За разлика от запасите на злато в международен мащаб, обаче, тези на среброто понижават, което може да способства за дефицит в даден миг и повишаване в резултат на спекулации. За съпоставяне, при златото наклонността е противоположна. Към момента златото е към пет пъти по-разпространено от среброто въз основа на международните ресурси на двата метала.

Сред главните дефекти на среброто, съпоставено със златото е опцията цената му да се манипулира и надалеч по-голямата му волатилност.

Освен като на минус обаче, на волатилността би следвало да се гледа и като преимущество. За да доближи най-високата си стойност от 2011-та година от към 50 $, среброто би трябвало да нарастне близо три пъти от настоящите си равнища. За да нарастне до върха си, златото би трябвало да нарастне " едвам " с към 70%.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на метали.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР