Повишена активност на вулкана Етна в Сицилия отбелязаха експерти от

...
Повишена активност на вулкана Етна в Сицилия отбелязаха експерти от
Коментари Харесай

Вулканът Етна се активизира

Повишена интензивност на вулкана Етна в Сицилия означиха специалисти от Националния институт по геофизика и вулканология в Италия /ИНГВ/.

 © БГНЕС - Архив
Това е изригване от по този начин наречения " нов кратер ", ситуиран в горната част на югоизточния скат на Етна. За финален път вулканът се „ разсъни ” на 14 юли.

Снощи специфичните термални камери на ИНГВ откриха образуването на горещи фонтани от лава, детонации, пепелни излъчвания и даже дребен поток от лава. Тези феномени са съпроводени от трусове с ниска до междинна мощ.

Вулканолозите от Сицилиански център правят оценка обстановката като релативно спокойна. Ново повишение на вулканичната активност няма да засегне работата на интернационалното летище на Катания, където постоянно заради мощни излъчвания на пепел е належащо да се спре излитането и кацането на самолети.

Етна е най-високият деен вулкан в Европа, а през юни 2013 година е включен в листата на ЮНЕСКО за международното завещание. През март 2017 година 10 души бяха ранени по време на изригване на вулкана.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР