Повишават се приходите от дарения на партиите в България. Това

...
Повишават се приходите от дарения на партиите в България. Това
Коментари Харесай

Повишават се приходите от дарения на партиите в България

Повишават се приходите от дарения на партиите в България. Това разгласи в ефира на bTV ръководителят на Сметната палата Цветан Цветков. 

" При Българска социалистическа партия, да вземем за пример, спрямо 2018 година през 2019 година са нараснали приходите си от дарения 3 пъти - до над 900 000 лева При ГЕРБ и Българска социалистическа партия се следи и нарастване на приходите от членски импорт. Някои от партиите компенсират намаляването на държавната дотация с други приходни източници ", разясни Цветков. 

По думите му, за пръв път през 2019 година парламентарно показаните партии регистрират превишение на разноските над приходите, като това се дължи на намаляването на държавната дотация.

" Партиите трябваше и да възстановят надвзетата дотация. Превишението се дължи и на разноските им за предизборни акции през предходната година. Една партия не си е възстановила дотацията, а 7 са го създали отчасти. Всички парламентарно показани партии са възстановили надвзетите си дотации за 2019 година ", уточни той. 

14 партии от тях изобщо не са подали своя финансов доклад и няма да получат уверение от Сметната палата, че са подали годишните си финансови доклади постоянно през последните 3 години, което ще попречва тяхното присъединяване в бъдещи избори. Три други партии са подали финансов доклад, само че отвън регламентирания период, макар че той беше продължен поради COVID-19. Глобата за тях ще е сред 5 и 10 хиляди лева

През миналата година най-голямата парламентарна партия ГЕРБ е получила държавна дотация за близо 8,5 млн. лева Разходите на партията са за над 13,5 млн.  Българска социалистическа партия е отчела доходи от над 7,8 млн. лева, в които влизат да вземем за пример дотацията, дарения и членски импорт и разноски за близо 14 млн. лева Приходите през миналата година за Движение за права и свободи са за близо 1,2 млн. лева, като част от тези средства идват от държавната дотация и членския импорт. 

Председателят на Сметната палата разяснява пропуските в работата на Националната организация по приходите.

" Наблюдава се трайна наклонност на възстановяване на събираемостта на Данък добавена стойност. При одита са установени и недостатъци – главният пропуск е, че няма автоматизирано систематизиране на проверките на компании, както и определянето на екипите, които правят тези инспекции “, уточни той.

Според него, тотото е неравнопоставено, по отношение на другите хазартни игри. " Спортният тотализатор е единственият оператор на хазартни игри, който е заявил доходи от залози, заради която причина е плащал 15% такса върху всичките си приходи, а другите са плащали сред 8 и 10% “, уточни Цветков. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР