Повишаването на цените на тока се дължи на увеличеното търсене

...
Повишаването на цените на тока се дължи на увеличеното търсене
Коментари Харесай

Увеличеното търсене от Румъния и Унгария повиши цените на тока, смята Петкова

Повишаването на цените на тока се дължи на увеличеното търсене на българската борса от страна на търговци на сила от Румъния и Унгария, изясни енергийният министър Теменужка Петкова.

Заради високите цени за промишлеността работодателските организации упорстват за оставките на управлението на БЕХ, на управлението на Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ и на на управлението на БНЕБ.

На 9 февруари цената в България беше не просто най-висока в Европа, а над два пъти по-висока от междинната в Европа и над 40 пъти по-висока от тази в Германия, подсети бизнесът.

"Веднага откакто стана известно, че такива цени са реализирани на българската самостоятелна енергийна борса, ние разговаряхме с сътрудниците от борсата, изискахме техния прочит, техния разбор на обстановката. Оказа се, че в този ден прилежащите на нас тържища в Румъния и в Унгария са завършили своите търгове с няколкочасово забавяне. Това на процедура е основало условия огромна част от всички тези търговци или надлежно участници на пазара на електрическа сила в Русия и в Унгария да се трансферират на нашата борша, да усилят търсенето на нашата борса и надлежно да се повиши цената. Тъй като техният блян е бил непременно да купят количествата сила, които са им били нужни ", съобщи Теменужка Петкова пред Радио "Фокус ".

Петкова сподели още, че на същия ден и производството на ел. сила от възобновими енергийни източници е белязало съществено понижение.

Конкурентоспособността на българския бизнес е една от нашите най-важни задания и цели, разяснява още Петкова, като се причисли към изказванието на българската промишленост, че цената на електрическата сила е един от главните съставни елементи, който образува себестойността на създаваната продукция.

По думите й през годините Министерство на енергетиката реализира доста добър разговор с бизнеса. Правилният път е към цялостна либерализация на електроенергийния пазар у нас, добави министърът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР