Повишаването на цените на електроенергията, както и на разходите за

...
Повишаването на цените на електроенергията, както и на разходите за
Коментари Харесай

Обрат: нарастващите разходи за електроенергия застрашават бъдещето на електрическите автомобили

Повишаването на цените на електрическата енергия, както и на разноските за доставки на първични материали, хроничният дефицит на части и необятно публикуваното понижаване на разполагаемия приход на популацията оказват доста въздействие върху производството и продажбите на коли. Това твърди изданието The Guardian, базирайки се на настояща информация за протичащото се в Германия.

Ако наклонността продължи, има също по този начин опасения, че ще има индиректен резултат върху вложителите, които няма да имат тласъци да построяват уреди за зареждане, което ще направи електрическите коли по-малко привлекателни - тъй като ще станат по-непрактични за напредване.

Доскоро притежаването на електрически коли набираше все по-голяма прелест с повишаването на цената на бензина. Но след неотдавнашното повишаване на цените на електрическата енергия - в Европа с към една трета спрямо от преди година - ценовата разлика се е свила доста.

Собствениците на електрически коли, без значение дали зареждат колите си вкъщи или посредством контракти с оператори за зареждане, към този момент усещат повишаване на цените от 10% или повече. Очаква се и по-нататъшно повишаване на цените, заради обстоятелството, че цената на електрическата енергия е обвързвана с тази на газа, който става все по-оскъден, откакто Русия спря доставките на газ за доста страни от Европа.

Allego, един от най-големите оператори на зарядни станции в Германия, увеличи цените си при започване на този месец от 43 цента за киловатчас на 47 цента. Експресното зареждане се увеличи от 65 на 70 цента за киловатчас, до момента в който най-бързото, по този начин нареченото ултрабързо зареждане, се увеличи от 68 цента на 75 цента за киловатчас.

Супермаркети, вериги за домашни любимци и магазини за мебели, които до неотдавна предлагаха на клиентите гратис зареждане, до момента в който пазарят, в този момент вкарват такси. Според автомобилния икономист Щефан Брацел това е непосредствена опасност за промишлеността, обвързвана с производството на електрически автомобили.

„ Експлозията на цените на електрическата енергия може да се окаже сериозна заплаха за прехода на транспортните средства и би трябвало да бъдем пъклен деликатни във връзка с това “, сподели той пред немски медии. „ Ако електрическите коли станат по-скъпи за потребление, повишаването на електрическата подвижност е застрашено от колапс, тъй като надали някой ще си купи електрическа кола “, споделя още Брацел, който е и създател на Центъра за ръководство на коли (CAM).

Той и други бранители на електрически коли в този момент приканват немското държавно управление да подсигурява, че цената на електрическата енергия ще остане под цената на бензина, което съгласно тях е от решаващо значение за бъдещето на електрическите коли.

„ Електрическите коли губят чара си “, написа Хелена Уисбърт, шеф на основания в Дуисбург Център за автомобилни проучвания, в скорошен коментар за икономическия ежедневник Handelsblatt.

Държавните дотации за електрически коли ще бъдат понижени на половина до 4 500 евро от 2023 година, до момента в който купувачите на plug-in хибриди, които сега получават бонус от 6 750 евро, към този момент няма да бъдат подпомагани. Общата сума за подкрепяне за закупуване на електрифицирани транспортни средства би трябвало да бъде лимитирана до 2.5 милиарда евро, задоволителни за покриване на бонуси за единствено 400 000 електрически коли - по-малко от 1% от колите, движещи се по немските пътища.

Едно предложение, което може да бъде приложено релативно бързо, е да се усили данъкът върху транспортните средства за дизеловите и бензиновите коли. В момента електрическите коли са с доста невисок налог, като също по този начин могат да употребяват бус ленти и места за паркиране, недостъпни за коли с ДВГ. Но това надали ще е задоволително.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР