Повишаването на цената на природен газ за битови и бизнес

...
Повишаването на цената на природен газ за битови и бизнес
Коментари Харесай

КЕВР: Цената на природния газ се вдига само с 8%

Повишаването на цената на природен газ за битови и бизнес консуматори ще бъде с не повече от 8%, разгласи ръководителят на КЕВР Иван Иванов пред кореспонденти след намерено съвещание за разискване на заявката на „ Булгаргаз " ЕАД за одобряване на цената на природния газ за IV-то тримесечие на 2018 година

На въпрос за какво не са взети осреднени цени на котировките на различните горива, който беше заложен по време на публичното разискване и от омбудсмана Мая Манолова, ръководителят на КЕВР съобщи, че изчисленията, които са направени от заявителя и по-късно от специалисти на КЕВР, са признати по този начин, както изисква нормативът. „ Знаете, че в други случаи, когато е имало надзет доход от страна на „ Булгаргаз " ЕАД, КЕВР е коригирала цените в смисъл на понижаване на поисканото нарастване. Този път няма надзет доход от „ Булгаргаз " и ние нямаме инструмент за влияние върху цените ", съобщи той.

По думите му, без значение дали консуматори са битови или бизнес консуматори, покачването на услугата ще бъде с не повече от 8%. „ Цената на услугата се образува освен от самата цена на природен газ, само че и от наложително възнаграждение на достъп, транспорт, систематизиране и доставяне. По този метод всеки, който ще заплаща за доставен природен газ, ще заплаща с 8% повече, а не с 13.89% ", сподели още той.

Когато КЕВР има опция за влияние, го прави в името на публичния интерес, сподели още Иван Иванов. В отговор на омбудсмана Мая Манолова, която съобщи, че всяко нарастване на цената на природния газ би трябвало да може да бъде тествано и обосновано ръководителят на КЕВР съобщи следното: „ Бъдете уверена, че както заявителя „ Булгаргаз " ЕАД, по този начин и специалистите на КЕВР са направили калкулации, с които вие и вашия екип може да се запознаете. Тогава, когато КЕВР има опция за влияние, го прави в името на публичния интерес. Ние използваме всички налични буфери, с цел да не позволим на българските консуматори да понасят негативи ".

Преди това Манолова сподели по време на самото намерено разискване, че всяка една десета от нарастването на цената на природния газ би трябвало да може да бъде тествана и обоснована. „ Предстои КЕВР да вземе извънредно значимо решение за следващото повишаване на цената на природния газ. Това след себе си ще увеличи доста други цени – на парното, топлата вода, множеството артикули и услуги. С една дума, чака се повишаване на живота като цяло. Важно е КЕВР да обоснове % на нарастване на цената на природния газ и да го направи обществено и транспарантно ", съобщи тя. По думите и КЕВР би трябвало в детайли да обоснове повишението на всеки един от ценообразуващите фактори, изключително на тези, които не могат да бъдат елементарно тествани.

„ По отношение на изменението на доставната цена на природния газ към хода на газопреносната мрежа, нашият разбор демонстрира, че е взето за база нарастване на различните горива в размер на 11.1 %. В отчета на КЕВР няма явен разбор за какво е взето такова нарастване и за какво с тъкмо подобен %? Би следвало да има явен отговор на въпросите кои са различните горива, на база на които са направени тези изчисления; кои са интернационалните пазари, от които са заимствани тези цени; кои интервали се съпоставят в този отчет и за какво е взет процентът 11.1, в случай, че съгласно отчета на КЕВР нарастването варира сред 8.50% и 11.1%. за какво не е признато приблизително сред 8.5 и 11.1% нарастване. Всяка една десета от нарастването на цената на природния газ би трябвало да може да бъде тествана и обоснована ", сподели още Манолова. Тя съобщи още, че в качеството си на омбудсман няма по какъв начин да не зададе тези въпроси и когато се вземат толкоз значими решения, КЕВР би трябвало да работи изцяло транспарантно.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР