Повишаването на средните глобални температури с 2 градуса Целзий в

...
Повишаването на средните глобални температури с 2 градуса Целзий в
Коментари Харесай

Учени: Климатична катастрофа може да доведе до гибелта на много хора

Повишаването на междинните световни температури с 2 градуса Целзий спрямо тези през доиндустриалната ера ще докара до рискови и продължителни горещини, суша и проливни дъждове, заяви уеб сайтът " Физ.орг ", представен от Българска телеграфна агенция.

Продължителните рискови климатични условия могат да провокират всеобща крах на хора. До този извод стигнали учени от Хумболтовия университет в Берлин.

По думите им, световното стопляне ще докара до промени в летните температури, като освен това рисковите климатични условия ще станат по-устойчиви.

Дори малко увеличение на продължителността им ще има разрушителни последици за здравето на хората, производството на хранителни артикули, биоразнообразието и икономическия напредък.

Климатичните модели предвиждат непрекъснато намаляване на лятната атмосферна циркулация, съпроводено с повишаване на температурите. В резултат в избрани региони ще има мокър и топъл климат за по-дълго време. Вероятността от рискови климатични условия ще се усили със приблизително 4 %. Най-уязвими ще са региони в Северна Америка, Централна Европа и Северна Азия. В централната част на Северна Америка вероятността от суша с дълготрайност повече от 14 дни ще нарасне с 10 %.

Известно е, че огромните горещини в Европа през 2018 година доведоха до понижаване на добива на пшеница в Германия с 15 %. Същевременно в Съединени американски щати последните 12 месеца са най-влажните в историята на наблюденията.

Понастоящем се осъществя сюжет, обвързван с повишаване на температурите с 3 градуса Целзий спрямо тези през доиндустриалната ера. Ако през идващите няколко години парниковите излъчвания не бъдат оптимално лимитирани, този сюжет ще се окаже неминуем.

Парижкото съглашение за климата от 2015 година задължава страните да лимитират повишението на температурите до 2 или 1,5 градуса Целзий спрямо тези през доиндустриалната ера. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР