Повишаването на квалификацията на работната сила беше основната тема на

...
Повишаването на квалификацията на работната сила беше основната тема на
Коментари Харесай

Министър Шалапатова и представители на КРИБ обсъдиха повишаването на квалификацията на работната сила

Повишаването на квалификацията на работната мощ беше главната тематика на срещата на министъра на труда и обществената политика и представители на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). В диалога участваха заместник-министрите Гинка Машова, Десислава Стоянова и Николай Найденов, оповестяват от пресцентъра на общественото ведомство.

„ Значителен финансов запас се влага в повишение на компетенциите на работещите. Затова е значимо да се проучват резултатите от образованията за повишение на техните познания и умения и какъв е резултатът от тях върху качеството на работата “, сподели министър Шалапатова.

„ Ще проучваме всяка мярка за поощряване на заетостта, с цел да преценим дали е ефикасна и носи мечтаните резултати за бизнеса и хората “, акцентира заместник-министър Гинка Машова.

Сред акцентите в работата на МТСП за превъзмогване на провокациите на пазара на труда тя уточни още усъвършенстването на процедурата за вноса на служащи от страни, отвън Европейския съюз, подготовката на Национален проект за деяние по заетостта за 2023 година, както и на план на нов Закон за поощряване на заетостта.

Заместник-министър Николай Найденов осведоми представителите на КРИБ за идно пускане на процедура за безвъзмездни образования на заети и безработни посредством електронни ваучери за придобиване на цифрови пълномощия по оптимално облекчена процедура.

Заместник-министър Десислава Стоянова показа акцентите в активността на министерството за рационализиране на политиките в региона на трудовите и осигурителните връзки, ориентирани към гарантирането на правата на жителите и обезпечаването на финансовата резистентност на пенсионната система.

Представителите на КРИБ показаха задоволството си от съдействието си с МТСП при осъществяването на планове, финансирани по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “. За последните 3 години над 2000 трайно безработни са подготвени по планове на работодателската организация със средства от Националния проект за деяние по заетостта. От тях над 90% по-късно са включени в претовареност.

Министърът на труда и обществената политика и новият ръководител на Съюза за стопанска самодейност (ССИ) Кузман Илиев разискаха опциите за превъзмогване на дефицита на фрагменти на пазара на труда в България.



В срещата участваха заместник-министрите Гинка Машова, Николай Найденов, Десислава Стоянова и Мая Василева и членове на управлението на работодателската организация. Участниците в диалога се сплотиха към мнението, че наред с ограниченията за облекчаването на вноса на служащи с висока подготовка е належащо да се усъвършенстват и политиките за привличане на чужденци с български генезис.

В тази връзка представителите на ССИ подчертаваха върху нуждата от възстановяване на системата за валидиране на професионални познания, умения и компетентности. Основна тематика в полемиката бяха процесът на цифрова промяна на стопанската система и пазара на труда и нуждата от повишение на знанията на обществото по кибер сигурност.

Акцент беше подложен и върху потребността от ориентиране на повече вложения за икономическо възкръсване и основаване на работни места в по-слабо развитите райони и дребните обитаеми места. Министър Шалапатова акцентира, че ще разчита на експертизата и откритата връзка с всички обществени сътрудници за намирането на най-хубавите решения в идната подготовка на повсеместен разбор на пенсионната система и транспонирането на Директивата за съответни минимални работни заплата в Европейски Съюз.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР