Повишаване на цената за паркиране в центъра на града, съчетано

...
Повишаване на цената за паркиране в центъра на града, съчетано
Коментари Харесай

Общината ще отказва софиянци от колите с ограничено и скъпо паркиране

Повишаване на цената за паркиране в центъра на града, съчетано с понижаване на опциите за това и с ограничение на времето за престой. Това са част от ограниченията, които Столичната община счита да предприеме в идващите години, с цел да понижи потреблението на персонални коли в града за сметка на напредването пешком, с велосипед и с градски превоз. В кратковременен проект се планува повишаване на синята зона с 50%, което значи, че час престой там ще коства 3 лв..

Мерките за ограничение на колите главно в центъра плануват още разширение на платените зони за паркиране, въвеждане на нови зони с още по-рестриктивни правила, ограничение на абонаментите за хората, живеещи на улици с платено паркиране, както и на служебния абонамент. Те са част от Плана за устойчива градска подвижност с небосвод до 2035 година, който следва да бъде гласуван от Столичния общински съвет. Той се създава от няколко години и в този момент е импортиран с поддръжката на всички политически сили в общинския съвет.

Той включва още повишаване на налога за дизелови коли след 2025 година Както и въвеждане на ограничавания за коли с по-замърсяващи мотори, които се употребяват за доставки и логистика. Освен това се планува основаването на градска тол система за електронно заплащане на таксите за влизане на товарни коли в града.

Целта на проекта е да даде преимущество на пешеходците и за това се планува разширение на зоните без коли в центъра.

На второ място по значимост е сложено велосипедното придвижване. За развиването на веломрежата би трябвало да бъдат вложени 128.4 млн. лв., с които да се изградят към 300 км алеи за колела . Отделно се планува създаване на велопаркинги и на системи за споделено прилагане на колела.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР