Повишаване на ръста на престъпленията и усложняване на криминогенната обстановка

...
Повишаване на ръста на престъпленията и усложняване на криминогенната обстановка
Коментари Харесай

МВР се готви за битка с ръст на престъпността

Повишаване на растежа на закононарушенията и усложняване на криминогенната конюнктура ще има след отпадането на пандемията и произлизащите от нея полицейски пунктове, предизвестиха вътрешният министър Младен Маринов и основният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов пред депутатите от вътрешната комисия, съобщи " Дарик ".

Налице е спад на закононарушенията за интервала на епидемията - с 16,4% са намалели те, регистрира вътрешният министър. А разкриваемостта се е нараснала с 0,8 пункта. С над 21% е записаният спад на кражбите. Това е посочил анализът на криминогенната конюнктура до края на април. Министър Маринов изясни, че многото полицейски пунктове са затруднявали напредването на незаконния контингент, само че в този момент, " след рухването на ограничаващите ограничения имаме справедливи аргументи да считаме, че ще се усложни ситуацията ", сподели Маринов. " Затова организираме тези полицейски интервенции по места ", посочи той.

„ Притесняваше ни огромният брой жители, завърнали се от чужбина, по време на пандемията. Сред тях имаше лица от престъпния контингент. Действията, които предприехме, до известна степен ограничиха закононарушенията. Продължаваме да следим с внимание какво се случва в страната “, добави и основният секретар на Министерство на вътрешните работи.

„ Имаме подготвеност и е основана организация за противопоставяне на престъпността по време на летния сезон. Всички чиновници на Министерство на вътрешните работи ще противодействат на осъществяването на престъпни закононарушения. Очакваме растеж на закононарушенията, само че ще противодействаме. Имаме подготвеност за това “, сподели и Иванов.

По време на депутатския блицконтрол стана ясно, че е имало единични опити на " ало-измамници " да се възползват от страха на хората от болестта, само че са били бързо арестувани, а главните групи са от доста преди този момент в ареста.

" С разхлабване на ограниченията нашият фокус е за съблюдаване на обществена отдалеченост, носенето и на маски, което, за жалост, нашето общество малко не помни за това. Нашият фокус е тъкмо към карантинираните лица, те резервират релативно висок брой ", съобщи още Младенов. Броят на карантинираните е към 20 000 души. В отговор на депутатите от Българска социалистическа партия дали Министерство на вътрешните работи следи жителите посредством мобилните им телефони, вътрешният министър изясни, че при отвод на обещано лице да бъде карантинирано или когато е карантинирано, само че има данни, че нарушава карантината, Министерство на вътрешните работи има право да желае местоположение на мобилното устройство. Но това се отнася единствено до локализацията му, сподели Маринов. Това се прави без органите на Министерство на вътрешните работи да имат достъп до персоналната връзка на даден човек.

" Промяната се постанова поради това, че се отнася към лице, което носи болест. Практиката обаче в Министерство на вътрешните работи е по едно и също време с това да се уведомява и районния съд. Тази мярка по-скоро към този момент не се ползва, тъй като служителите на реда физически управляват осъществяването на наложителната карантина, откакто се е освободил запас от КПП-тата, които към този момент отпаднаха. " Мисля, че няма никаква заплаха за жителите ", подсигурява Министерство на вътрешните работи шефът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР