Повишаване на болните от скарлатина във Врачанско e отчетена през

...
Повишаване на болните от скарлатина във Врачанско e отчетена през
Коментари Харесай

Зараза! Бум на болни от скарлатина във Врачанско

Повишаване на болните от скарлатина във Врачанско e регистрирана през миналата седмица от здравните управляващи в района, научи BulNews.bg. Само за няколко дни са се заразили нови шестима души, оповестиха от районната здравна ревизия. Наред със скарлатината са открити и два случая на варицела и по един болен от колиентерит и ентероколит.
Наскоро медицински експерти обявиха, че варицелата е най-разпространената неконтролируема инфекциозна болест в България. Наред с нея в този момент във Врачанско са в риск и от скарлатината, която визира най-много децата от 3 до 13 -годишна възраст. Заболяването се предава по въздушно-капков път, само че е допустимо заразяване посредством храна и нечисти предмети. Обикновено източник са болните от скарлатина, заболели от стрептококови ангини и назофарингити. Типично за това заболяване е развиването на районни епидемии в публични заведения. Инкубационният интервал е 1 - 12 дни, само че най-често 2 - 4 дни.
Скарлатината се характеризира с ненадейно бурно начало, като първите признаци нормално са кашлица, висока температура, болки в гърлото, повръщане, болки по тялото, главоболие и тахикардия. Силно зачервеното и мъчително гърло, увеличени сливици, постоянно покрити с гнойни налепи, както и обрив под формата на дребни червени петънца в слабините, гърдите, корема и шията също съпътстват развиването на заболяването.
Грипът и острите респираторни болести в региона са ниски, като за предходната седмица са регистрирани 42 случая, допълват здравните управляващи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР