Повишаване на акциза на т.нар. бездимни цигари, одобриха на първо

...
Повишаване на акциза на т.нар. бездимни цигари, одобриха на първо
Коментари Харесай

Вдигат акциза за бездимните цигари от октомври, ще има и бандерол за наливна бира

Повишаване на акциза на така наречен бездимни цигари, утвърдиха на първо четене депутатите с промени в Закона за акцизите и данъчните хранилища. Вносител е ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

ГЕРБ, Обединени патриоти и " Воля " - общо 101 депутати, поддържаха законопроекта, срещу текстовете бяха Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи - 63-ма национални избраници.

Сред главните причини на съперниците са, че се нарушава законът за обществените финанси, тъй като не може да се трансформират данъчни ставки в средата на годината, както и, че няма доказателство за по-малката щета на електронните цигари.
Вносителите подчертаха, че в бюджета ще има повече приходи, които ще дадат опция да се отделят пари за хората с увреждания и други обществени действия.

Одобреното предложение на първо четене е да се вкара акцизна ставка за нагреваемо тютюнево произведение, така наречен бездимни цигари, като тя се изравнява със ставката на стандартните цигари. Какъв в последна сметка ще е размерът ще стане ясно сред двете четения.

В началото на месеца министър председателят Борисов изиска от депутатите си да изтеглят законопроекта, те дадоха отговор, че са склонни в началото на по-малък данък - 40 на 100 от този за стандартните цигари.

В мощ от 1 януари 2018 година в закона за акцизите за " нагреваемо тютюнево произведение " беше определяна акцизна ставка в размер на 152 лева за кг. В този случай налогът за една кутия от тях (20 бр. и цена 5,50 лева.) е 0, 93 лева Ако за тези нагреваеми тютюневи произведения се ползва акцизната ставка за цигарите, то размерът на акциза ще бъде 3,54 лева за кутия, в тази връзка с смяната се цели гарантиране приходите на бюджета от данък, поради увеличението на пазарния дял на нагреваемите тютюневи произведения, пишат в обосновката си вносителите.

До предлагането довел и непредвиденият растеж на броя пушачи, минали към електронни цигари - делът им към този момент е 1, 6 на 100 или 50 % повече единствено за година. Загубите от данък се пресмятат малко над 30 млн. лева, показаха от ГЕРБ.
Стоянова добави, че съгласно сметките за една година при разлика 2,60 лева на кутия се губят милиони левове. В дебата с левицата тя разгласи Българска социалистическа партия за рекламни сътрудници на бездимните цигари, тъй като оспорват увеличението на акциза за тях.
Левицата изиска диференциран метод и следване на практиките на Европейски Съюз. Ще гласоподавам " срещу ", както предложи и министър председателят Борисов, разгласи Румен Гечев. Според него претекстовете не дават планове какво ще е въздействието върху приходите и какви ще са измененията в разходната част.

Законодателят е планувал смяна в данъчните ставки да се прави от началото на годината, поддържа сътрудника си от Българска социалистическа партия Йордан Цонев от Движение за права и свободи. Нямало и по какъв начин да се желае преференция за този артикул, единствено тъй като е по-малко нездравословен. По думите му, не е съществено да се акцентират фискални причини в средата на годината или такива за по-малка или по-голяма щета.
Искрен Веселинов, Оперативна програма, уточни, че минималното нарастване ще бъде поето на процедура от производителите, а на база на това по какъв начин ще се повлияе пазарът, по-нататък ще вземе и решение по какъв начин да се промени тази акцизна ставка.

В законопроекта се планува още наложителен бандерол за бирата в опаковки над 5 литра. Целта е усъвършенстване на контрола по продажбите на бира.

Според левицата това ще докара до повишаване на една от обичаните питиета на българите.
Предлага се смяната в акцизната ставка за нагреваеми тютюневи произведения да влезе в действие от 1 октомври 2018 година, а за бирата, бутилирана в опаковки над 5 литра, от 1 януари 2019 година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР