Повикването на такси в София в момента струва повече от

...
Повикването на такси в София в момента струва повече от
Коментари Харесай

Медици и политици търсят формула за по-достойно заплащане на личните лекари

Повикването на такси в София сега коства повече от такса за посещаване при персоналния доктор. Таксата от 2.90 лева не е променяна от 10 години, като от нея са освободени ⅔ от пациентите - децата и болните с хронични болести, а пенсионерите заплащат 1 лев и то, в случай че не са с хронично заболяване. Общопрактикуващите лекари получават приблизително 12 лева за обзор и то единствено в случай че е профилактичен, на хронично болен или за дете. Ако човек се разболее по-сериозно, лекарят е задължен да го прегледа гратис.

Това би трябвало да бъде променено, а персоналните лекари да получават почтено възнаграждение за труда си. Около това се сплотиха представителите на Българския лекарски съюз, Националното съдружие на общопрактикуващите лекари и политиците от здравната комисия на кръгла маса, проведена от " Продължаваме промяната ".

Независимо дали има парламент или не, работна група с присъединяване на настоящи и някогашни народни представители, институциите и съсловните организации ще създават консенсусни оферти за промени в законите и наредбите, които да спасят специалността персонален доктор и да решат наболелите проблеми в здравния бранш.

В момента в България работят 4000 общопрактикуващи лекари, като междинната им възраст е 58 години и в случай че не се вземат бързи ограничения, броят им ще намалее фрапантно през идващите години. Само 13% от тези експерти са на възраст под 50 години, разяснява доктор Иван Маджаров, ръководител на Българския лекарски съюз.
Реклама Мрачната статистика
Професията на общопрактикуващият доктор е една от най-непривлекателните поради голямото натоварване и ниското възнаграждение.

Личните лекари правят годишно към 30 млн. прегледа, означи доцент Любомир Киров, ръководител на сдружението на общопрактикуващите лекари.

По думите му през 2025 година над 80% от сътрудниците му ще бъдат на възраст над 60 години и би трябвало годишно най-малко 150 лекари да взимат компетентност " Обща медицина ", с цел да може да се преодолее тази наклонност и да има задоволително персонални лекари. В същото време университетите не могат да обезпечат образованието на толкоз доста лекари. Без персонален доктор, обаче, са 12% от популацията, към 800 хиляди души в 3882 обитаеми места в България. В същото време там, където има лекари, съществуват практики с по 10 хиляди записани пациенти, сподели доктор Йорданка Пенкова, краткотрайно изпълняващ длъжността шеф на здравната каса.

Държавата заплаща месечно сред 250 и 850 лева за работа в отдалечени региони, в които няма медици и тази сума не е задоволителен тласък младите лекари да изберат да бъдат общопрактикуващи. Заплащането като цяло не стига на медиците да наемат даже медицински сестри, стана ясно от полемиката.
Реклама Какво би трябвало да се промени
Според доцент Антон Тонев ( " Продължаваме промяната), ръководител на парламентарната здравна комисия, има потребност здравната система да се преориентира от сегашната обстановка, в която главните средства (3 милиарда лева.) се отделят за болнично лекуване, а 10 пъти по-малко - за общопрактикуващите лекари, които могат да се оправят с диагностицирането и лекуването на пациентите отвън болница.

Трябва да се резервира сегашната конструкция на заплащането на персоналните лекари - капитационна такса за всеки записан пациент, пациентска листа и потребителската такса, която да се усили.

В същото време, обаче, би трябвало да има възнаграждение за лекуването на острите положения, които съставляват над 60% от работата на персоналния доктор, която те правят единствено против капитационната такса, която е 1.40 лева

" Моето предложение е да бъде въведена диференцирана ставка за прегледите на остро разболелите се пациенти. Да има цена на прегледа, която лекарят твърдо получава, в случай че прегледа пациента и го изпрати в болница. Ако пациентът бъде изпратен при експерт - цената на прегледа да бъде увеличена с 20%, а в случай че лекарят самичък диагностицира и излекува болния - да получи два или три пъти по-висока цена от тази за единичния обзор ", сподели доцент Тонев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР