Поведението на румънците, вбесява хората на високите етажи в ПарижКаквото

...
Поведението на румънците, вбесява хората на високите етажи в ПарижКаквото
Коментари Харесай

Румъния сече френски корвети*

Поведението на румънците, вбесява хората на високите етажи в Париж


Каквото се очакваше да се случи, стана. Румъния не желаеше „ Навал Груп “ (б.р. – френски оръжейно-промишлен тръст с над 62 % държавно участие) да завоюва търга за производството на четири корвети, на който френската военноморска компания излезе отпред. Защото даде допустимо най-хубавата финансова оферта за построяването на четири плавателни съда „ Гоуинд “ на територията на Румъния: 1,2 милиарда евро, против 1,25 милиарда евро на холандската компания „ Дамен “ и 1,34 милиарда евро на италианската „ Финкантиери “, сътрудник на „ Навал Груп “. Което сложи Букурещ в конфузна обстановка и най-много силовата и конфликтна персона на ръководителя на камарата на представителите в Народното събрание на Румъния, социалдемократа Ливиу Драгнеа, който постави всички старания да дисквалифицира френската компания от търга.

И по този начин инцидентно, сякаш, в петък Букурещ разгласи че замразява търга. С което очевидно е на път да бъде оповестено измяната на Румъния. Замразяването на търга е първата стъпка в посока отстраняването на „ Навал Груп “. Държавният секретар по въпросите на въоръжаването Андрей Игнат, отговарящ за тръжната процедура, разгласи решението за замразяването й на съображение съмнения в нередности. Той е внесъл отчет в министерството на защитата, а департаментът по въоръжаването е сезирал военната прокуратура на Румъния за „ основателни подозрения, свързани с вероятни нарушавания, осъществени по време на процедурата по асортимент на претендентите, които могат да подкопаят ползите на националната сигурност “, се споделя в конкретизиране до „ Ла Трибюн “.

Тази обстановка и държанието на румънците, вбесяват хората на най-високите етажи в Париж. Франция наподобява решена да отстоява правата си и е подготвена да предприеме правосъдните процедури, които се постановат от това. Тук става въпрос и за наказателна отговорност на политическите водачи забъркани в аферата. И на последно място посланието, което Румъния ще изпрати с този си ход, ще има тежки последствия в самото начало на румънското председателство на Европейски Съюз.

* Превод със съкращения вестник „ Труд ”, заглавието е приспособено от оригинала
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР