Повечото океани на нашата планета реагират на глобалното затопляне, но

...
Повечото океани на нашата планета реагират на глобалното затопляне, но
Коментари Харесай

Части от океаните се охлаждат въпреки климатичното затопляне

Повечото океани на нашата планета реагират на световното стопляне, само че ново проучване навежда на мисълта, че " джобове " вода в океанските дълбини, където в предишното е имало изстудяване, не престават да оказват своето влияние, заяви Юнайтед прес интеренешънъл.

Учени от океанографския институт " Удс хоул " и Харвардския университет откриха, че водата в дълбините на Тихия океан към момента реагира на така наречен дребен ледников интервал през 16-и век, предава Българска телеграфна агенция.

" Климатът непрекъснато се трансформира - съобщи специалистът по земни и планетарни науки Питър Хайбърс от Харвард. - Известни са някои районни мостри за стопляне и изстудяване, като дребния ледников интервал и средновековния топъл интервал. Целта ни бе да създадем модел, който разкрива по какъв начин вътрешността на океана реагира на климатични промени на повърхността му. "

Моделът сподели, че античното изстудяване евентуално продължава да оказва въздействието си в изолирани елементи на океанските дълбини. Учените сравнили резултатите от симулацията си с измервания на температурата на океанската вода, направени от проучвателен експедиции през 70-те години на 19-и век и 90-те години на 20-и век. Макар че сред едните и другите експедиции е минал повече от век, било установено, че пластове на океанската повърхнина са се затоплили, до момента в който пластове на към 1,2 благи под нея са се охладили.

Учените считат, че океаните гълтам с 30 на 100 по-малко топлота, в сравнение с се предполагаше до момента.

Резултатите от проучването са оповестени в сп. " Сайънс ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР