Повечето заинтересовани хора вече са напуснали централизираните социални медии или

...
Повечето заинтересовани хора вече са напуснали централизираните социални медии или
Коментари Харесай

Защо не успя стачката срещу социалните медии

Повечето заинтригувани хора към този момент са напуснали централизираните обществени медии или са понижили потреблението им до състояние, при което всеки ден е стачка

„ Човечеството бива употребявано безскрупулно от големи цифрови империи ”, споделя Лари Сангър, съосновател на Wikipedia (снимка: CCO Public Domain)

Някои може и да са чули, че при започване на този месец беше извършена двудневна ефикасна стачка против обществените медии. Тя се случи на 4 и 5 юли. Неин уредник бе Лари Сангър, съосновател на Wikipedia. Дни преди тези дати той прикани интернет потребителите да прекратят потреблението на обществени медии в двата дни на митинга.

В своя апел Сангър съобщи, че стачката би трябвало да покаже „ огромната нужда ” от радикална смяна в света на обществените медии. Мнозина обаче сложиха под въпрос въздействието на митинга.

Мащабна нужда от смяна

„ Човечеството бива употребявано безскрупулно от големи цифрови империи ”, споделя Сангър в своята Декларация за цифрова самостоятелност, написана във връзка стачката. В нея се упорства обществените мрежи да бъдат децентрализирани и да се трансфорат в системи, които зачитат правото на независимост на словото, неприкосновеността на персоналния живот и сигурността.

„ От години утвърждаваме и даже честваме [принципа на] корпорацията, до момента в който тя се възползва от нашето другарство и труд – без отплата за нас. Но напълно неотдавна стана ясно, че безочливият, загадъчен, контролиращ и експлоатиращ дух управлява централизираните мрежи на интернет и корпорациите зад тях ”, написа Сангър.

„ Ние ще стегнем мускулите си като общество и ще пожелаеме гигантските манипулативни корпорации да ни върнат контрола върху нашите данни, персоналния ни живот и потребителския ни опит ”, сподели Сангър в изказване в блога си. Хората би трябвало да покажат какъв брой недоволни са от сегашната обстановка.

Какво е нужно да се промени, съгласно софтуерния експерт?

„ Социалните медии трябваше да се развиват по този метод през цялото време, а не да бъдат затворени в обособени, конкурентни мрежи ”, сподели съоснователят на Wikipedia.

Много звук на първо място

„ Ще вдигнем страховит звук ”, зарече се експертът в своя блог преди стачката. И значително по този начин се случи – единствено че не по време на стачката, а преди нея.

Стотици медии написаха за проекта на Сангър да се стачкува против обществените медии на 4 и 5 юли. В самите дни на митинга обаче нямаше доста мнения за протичащото се.

Социалната мрежа Reddit, основана от самия Сангър, бе „ залязла ” и посетителите й бяха призовани да не разгласяват нищо друго, с изключение на изрази на съпричастност с митинга.

Във Англия припознаха в апела на Сангър потребността от повече сигурност, изключително за децата. „ Живеем в обвързваното потомство. Интернет и всичките му чудеса са крепко преплетени в всекидневието ни. Не бива да се постанова да предпазваме децата си от опцията да го употребяват, само че би трябвало да пожелаваме те да бъдат предпазени, когато го вършат ”, разяснява английският информативен комисар Елизабет Денхам.

Съмнителни резултати

„ Чувствам, че даже в случай че всички, които имат отношение по тематиката, решат да стачкуват, отново разликата в броя на дневните гости евентуално ще бъде в границата на статистическата неточност ”, написа един от посетителите на уеб страницата Hackers News.

Според различен, „ множеството хора, които в действителност се интересуват, към този момент са напуснали централизираните обществени медии – или са понижили потреблението им до състояние, при което всеки ден е стачка ”.

В последна сметка бурни протестни реакции по този начин и нямаше. Може би хората, които споделят възгледите на Сангър, фактически са се изтеглили от дълго време от обществените медии.

Може би болшинството консуматори, осъзнаващи проблемите от потреблението на обществените медии, са се съгласили на самобитна „ договорка ”, в която одобряват да вършат компромис със себе си в името на нещо, което считат за потребно и значимо.

А може би болшинството консуматори не се интересуват, стига да получават своята ежедневна доза развлечение в обществените медии – своята виртуална „ доза опиат ” под формата на изявления и лайкове.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР