Повечето трасета са в лошо състояниеПътищата да бъдат оценени със

...
Повечето трасета са в лошо състояниеПътищата да бъдат оценени със
Коментари Харесай

Звезди на пътищата според безопасността

Повечето трасета са в неприятно положение

Пътищата да бъдат оценени със звезди, сходни на хотелските, съгласно това до каква степен са безвредни, каква е вероятността да стане произшествия и да се стигне до смъртни случаи, оферират от бизнеса. Това разгласи в Правец ръководителят на Българска браншова асоциация “Пътна сигурност ” инж. Николай Иванов. Подобна е практиката и в чужбина. Една звезда ще получават трасетата в най-лошо положение с рискови виражи и наклони, неприятно сцепление на асфалта или недобре сложени пътни знаци. Пет звезди ще се дават на пътищата, които са съвсем изцяло безвредни. Данни за пътищата може да се събират с оборудван автомобил, който се движи с 60 км. в час и събира данни, които след това се проучват от специалисти.

У нас сходно проучване е правено в интервала 2012-2015 година по европейски план за пътища с обща дължина от 690 км., или 1,5% от пътната мрежа. Оценявани са правите сред София и Сандански, столицата и Граничен контролно-пропусквателен пункт Калотина, Русе – Велико Търново, В. Търново – Плевен и Плевен-Русе. Тогава 70% от пътищата са оценени с 1 или 2 звезди, а едвам 1,1% са получили 5 звезди.

Не може знаците “черна точка ”, които демонстрират секторите с нараснала централизация на пътни катастрофи, да се слагат като табели за внимание, сподели инж. Росица Спасова от асоциацията. Тя даде за образец подобен знак, който от 10 години стои на пътния възел на Плевен, което демонстрира, че не са взети ограничения за възстановяване на трасето. У нас смъртните случаи при произшествия са 98 на 1 млн. поданици, до момента в който в Западна Европа те са три пъти по-малко.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР