Повечето страни от Европейския съюз настояват за по-силни действия на

...
Повечето страни от Европейския съюз настояват за по-силни действия на
Коментари Харесай

20 страни от ЕС искат план за противодействие на жегите

Повечето страни от Европейския съюз упорстват за по-силни дейности на Европейски Съюз, с които да се приготви за здравните последствия в резултат на изменението на климата и капацитета на световното стопляне да популяризира заболявания, излъчени от вектори, оповестява " Ройтерс ".

Европа изпитва съществени здравни последствия вследствие на изменящия се климат. Смята се, че около 61 000 души са умряли по време на тежките горещи вълни на Стария континент през предишното лято. Това допуска, че напъните на страните да се приготвят за жегите са незадоволителни.

В взаимен документ 20 от 27-те страни членки на Европейски Съюз, измежду които Хърватия, Германия, Гърция, Малта и Нидерландия, приканват Съюза да ускори наблюдението си на заканите за здравето и здравните системи, подбудени от рисковото време, с цел да помогне на страните да се приготвят.

Европейски Съюз би трябвало да изготви и проекти по отношение на заразяването със зоонозни и чувствителни към климата векторни заболявания, както и да ускори своята система за ранно предизвестие и реагиране, ако бъдат открити вектори, разпространяващи болестта.

" Ако не бъдат подхванати самодейни ограничения, е въпрос на време избрани предотвратими инфекциозни болести, които сега са по-разпространени в други райони, да станат все по-често срещани феномени и в границите на Европейски Съюз ", предизвестява се в документа.

Той е подсилен също от Австрия, Белгия, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Португалия, Румъния и Словения.

Изменението на климата усилва риска инфекциозните заболявания да се разпространят в нови региони - в това число в Европа, защото летата стават по-горещи и по-дълги, а все по-честите наводнения основават удобни условия за разпространяване на инфекциозни заболявания.

Пример за това е тигровият комар, който понастоящем се среща в 337 района в Европа - над два пъти повече по отношение на десетилетие по-рано.

Здравните министри на страните от Европейски Съюз ще обсъдят документа на среща идната седмица. В момента Европейски Съюз изготвя първата си оценка на климатичния риск, която се чака да бъде оповестена идната година като основа за бъдещи политики за справяне с климатичните рискове, като горещи талази и горски пожари.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР