Повечето станции са разположени близо до официалните станции на МОСВ,

...
Повечето станции са разположени близо до официалните станции на МОСВ,
Коментари Харесай

Новите станции за качеството на въздуха в София ще се тестват поне година

Повечето станции са ситуирани покрай формалните станции на Министерство на околната среда и водите, с цел да се хващат оптимално елементарно разликите при отчитането.

[Develiot] За следващ ден в София има превишения на нормата за фини прахови частици във въздуха, а единственото, което прави Столичната община, е да провежда инспекции и да приканва жителите да се преценяват с ситуацията.

Ясно е, че климатичната конюнктура способства доста за утежняване на обстановката, само че действителни ограничения въпреки всичко могат да се подхващат. Общината обаче сама се е лимитирала с настоящия механизъм за следене на качеството на въздуха и де факто даже и да желае, не може да ползва никакви решения, без да е сигурна, че е превишен избран предел на замърсяване. Например, с цел да се вкара зелен билет би трябвало да се чака до 00:00 ч. на съответния ден, с цел да се открият средноденонощните равнища на фини прахови частици по формалните данни на екологичната организация и едвам по-късно да се реши какво да се предприеме през идващия ден.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Нова система, остарели терзания

Този механизъм, несъмнено, може да се промени и към този момент е направена една стъпка в тази посока. Миналият месец Столична община пусна в тестов режим 22 сензорни станции, за които София отбрани европейско финансиране на стойност 416 хиляди лева по план Airthings. С това обаче незабавно пристигнаха и съмненията на софиянци, че новите станции не се разграничават от тези на платформата AirBg, струващи по 200 лева за численост.

Новите станции, които са артикул на IT компанията Telelink, би трябвало да дават изцяло професионално решение. Казано другояче те са нещо по средата на формалната станция на Министерство на околната среда и водите (която коства към 1 млн. лева.) и на евтината, която употребяват Airbg. " Станциите на министерството са точни, само че са скъпи и това пречи те да са повече. Много градове да вземем за пример даже не могат да си ги разрешат. Това беше и казусът, с който се сблъсквахме, когато проучвахме пазара за продукта - получава се избор сред висококачествени решения на прекомерно висока цена и на ниска цена хардуер, само че с ниско качество ", споделя пред " Капитал " Мирослав Гечев, който е началник на хардуерното звено на Telelink - Develiot.

Данни за всеки

Подобно на станциите на Airbg, данните от общинските станции са в действително време, само че в това време мерят и още четири индикатора с изключение на прхови частици с размери 10 и 2.5 микрона - това са азотен диоксид, серен диоксид, озон и въглероден окис. Отчитат се и метеопараметри като температура, мокрота и налягане и съществува опция за бъдещо надграждане с спомагателни датчици (например за шумово замърсяване).

От друга страна, станциите са изцяло самостоятелни и предават данни посредством 2G мобилна мрежа към облачната платформа за предпазване, визуализация и следващ разбор. Всъщност всеки има достъп до тях и може да ги получи в машинно четим формат, като се абонира на уеб страницата, до момента в който Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС) не предлага такава услуга.

" Министерство на околната среда и водите може да си разреши да забави някои данни, с цел да ги ревизира неколкократно, тъй като това са референтните стойности, до момента в който ние ги предаваме в действително време, не минаваме някаква инспекция ", изяснява Гечев.

Време за проби

Именно по тази причина занапред ще се прави разбор до какъв брой са правилни получените данни от новите станции, като за задачата ще се употребява и машинно образование. Чак откакто резултатите станат ясни, общината ще може да употребява публично системата, което евентуално би ѝ разрешило да взима по-бързо ограничения и да прави прогнози в действително време.

За да бъде оценена точността на системата по отношение на референтните устройства на Изпълнителна агенция по околна среда, би трябвало да се откри по какъв начин климатичните промени през другите сезони въздействат върху качеството на данните и измерванията. " Проектът не свършва в този момент, а таман стартира. Трябва да минат най-малко 12 месеца, с цел да забележим дали тези способи могат да се борят за равностойност. Със сигурност ще има разлики, само че е значимо да разберем какви са и от какви външни въздействия се получават, с цел да знаем какви усъвършенствания да създадем ", разяснява ръководителят на Develiot и изяснява, че са решили до няколко месеца да внедрят климатизираща функционалност, която да усъвършенства качеството на измерването на качеството на въздуха.

Според ръководителят на Develiot, доста европейски градове търсят по-евтино решение да мерят качеството на въздуха.

Фотограф: Цветелина Белутова

Иновация в кутия

Интересно е, че самият артикул съставлява иновация за България. Благодарение на него Telelink става един от четирите финалисти в състезанието на Microsoft за най-хубав план в света, основаващ се на IoT технологията (интернет на нещата). По принцип компанията е създала станцията при започване на 2018 година за да я продава на европейския пазар. " Въпреки че чух доста отзиви, че системата била прекомерно скъпа, ние де факто продадохме продукта на Столична община на загуба. Това обаче няма значение за нас, защото София стана нашия референтен град. При печеленето на други клиенти е значимо да им покажеш по какъв начин действително работи платформата ", споделя Гечев.

Станциите в София работят в тестов режим от 27 декември.

[Develiot]

Станциите в София имат опция да се захранваат общоприетоо на 220 волата, а в случай че няма такава опция, да употребяват слънчев панел. При състояние, че и той не работи, пък се включва вътрешният батерия. Повечето станции обаче са прикачени към уличното осветяване и се зареждат единствено нощем, като през останалото време са на батерия.

София в очакване

Преди ден зам.-кметът Йоана Христова съобщи, че ще се образува работна група, която да предлага оптимизации за смяна на настоящия механизъм за реакция при замърсяване на въздуха. Освен това тази година ще се събират и оферти за правенето на нова Програма за възстановяване на качеството на атмосферния въздух, което ще коства 412.5 хиляди лева Засега една от сигурните ограничения в нея е обособяването на нискоемисионни зони, което съставлява затваряне на улици или цели градски карета за коли в дни с покачвания на нормите или за непрекъснато.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР