Повечето специалисти мечтаят да работят без нескончаеми видеоконферентни срещи(снимка: CC0

...
Коментари Харесай

Какво искат разработчиците на софтуер?


Повечето експерти мечтаят да работят без нескончаеми видеоконферентни срещи
(снимка: CC0 Public Domain)

Ако желаят да запазят техническите си екипи, работодателите би трябвало да дадат приоритет на фирмената просвета и да одобряват гъвкавостта отвън границите на отдалечената работа. Това сочи ново изследване измежду софтуерните експерти. Изводите са значими във време, в което дефицитът на работна ръка прави софтуеристите доста търсени и пазарът на работна ръка от ден на ден е доминиран от „ кражбите ” на чиновници.

Проучване измежду повече от 2000 софтуерни инженери от Hired откри, че разработчиците от ден на ден държат заетостта им да е образувана по този начин, че да предизвиква здравословния баланс сред професионалния и персоналния живот. Държат и на гъвкавостта, която не е съсредоточена към офиса, отбелязва в разбор на изследването.

Разработчиците биват привлечени от работодатели, които оферират ясни благоприятни условия за професионално развиване и кариерно израстване – трансформирали се в „ наложително нещо в света на технологиите ”. Това е акцент, на който работодателите би трябвало да стартират да обръщат внимание, до момента в който се борят да запазят наличните механически гении и да се предпазят от кражба.

В изследването на Hired съвсем всички интервюирани софтуерни инженери показват, че основни детайли за „ идеална работна среда ” са положителните мениджъри, сътрудниците, с които се схващат и от които могат да се учат, както и гъвкавостта на работното време. „ Вече не е задоволително просто да предоставяте опция за отдалечена работа и отбягване на пътуването до работното място. Работодателите би трябвало да възприемат гъвкавостта по-широко, като дават на чиновниците свободата да ръководят личното си време и работен график без рестриктивните мерки на обичайното 9-5 ”, се споделя в отчета.
още по темата
Това е значим мотив за задоволството на работещите и той би трябвало да има приоритет пред други „ екстри ” като да вземем за пример безплатните карти за фитнес, достъпа до зали за игра и мултимедия в офиса и други сходни. Последните са по-скоро „ приятни за прилагане ”, само че не са определящи за удовлетворяването на софтуерните чиновници.

От друга страна, множеството софтуерни експерти мечтаят да работят без нескончаемите видеоконферентни срещи. Намаляването на оперативките е фактор, който стои високо в листата на мечтаните неща за работното място. В това отношение специалистите по асортимент на фрагменти предлагат на работодателите да преоценят своята политика за срещи и „ да прегледат сериозно кои оперативки са в действителност нужни и какво може да се прави асинхронно ”.

„ Потърсете верния баланс от принадлежности, които да употребявате вътрешно. Софтуерните инженери желаят да могат елементарно и дейно да споделят и да си сътрудничат с сътрудниците си в действително време – само че съществуването на прекалено много принадлежности им е непостижимо и вреди на тяхната продуктивност ”.

И до момента в който разработчиците в огромна степен желаят еластичност на работното си място, работодателите би трябвало да показват също по този начин, че техните механически служащи могат да получават нови умения в границите на своите позиции. Това ги прави щастливи на работното място.

Измежду интервюираните разработчици 72,2% от респондентите са показали новите провокации и непрекъснатото учене като най-големия си кариерен мотиватор. По същия метод 63% от разработчиците споделят, че им харесва да получават нови умения. Наред с това 57% са загрижени, че уменията им стават все по-малко уместни, защото софтуерният свят се развива доста бързо.

Като разследване на всичко това повече от половината от интервюираните от Hired са споделили, че за тях е значимо работодателите да дават благоприятни условия за професионално развиване. Компаниите би трябвало да предложат „ безапелационни благоприятни условия за кариерно развиване, с цел да привлекат и задържат софтуерни инженери ”. Така работодателите могат да накарат софтуерните гении да се усещат „ съответно провокирани в ролята си ”, се споделя в отчета.

И в случай че всичко това не е задоволително, има и още: програмистите се нуждаят от обществени дела, при които да видят по какъв начин техните умения биват впрегнати в задания за „ възстановяване на света ”. Предполага се, че събитията от 2020 и 2021 година са катализатор за тази наклонност, която се наблюдаваше и по-рано.

Запитани за проблемите, които са решавали най-страстно, програмистите най-често показват няколко области: публично опазване на здравето (12,82% от респондентите), обучение и достъп до повишение на квалификацията (12,53%), съдействие сред хората и бъдеще на работата (12,52%), световно стопляне и климатични проблеми (11,86%), липса на стопански благоприятни условия и безработица (11,50%).
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР