Повечето спасители в планината са доброволци, обясни шефът на спасителите: Планинската

...
Повечето спасители в планината са доброволци, обясни шефът на спасителите: Планинската
Коментари Харесай

Директорът на Планинската спасителна служба: От 530 планински спасители, само 47 са на щат

Повечето спасители в планината са доброволци, изясни шефът на спасителите: 

Планинската избавителна работа (ПСС) е част от състава на Българския Червен кръст. Към днешна дата службата разполага с 530 лицензирани правоспособни спасители, едвам 47 от тях са щатни чиновници и поддържат базите на ПСС в разнообразни региони на страната. Останалите спасители са доброволци, те не получават възнаграждение. Това стана известно от думите на шефа на Планинската избавителна работа Емил Нешев в ефира на bTV.

" Времето за превоз е дълго и постепенно при избавителни акции в планината. Затова е нужно да има въздушна помощ ", разяснява шефът на избавителната работа към БЧК Емил Нешев след спасяването на двама туристи и гибелта на други двама.

" Едната акция продължи 9 часа, а другата - повече от 12. За някои от сътрудниците беше повече от 20 часа. Акцията в Пирин на процедура продължи 7 дни от 26 декември до през вчерашния ден. Хората бяха някъде непрекъснато в някаква акция, на моменти имаше по две едновременно. Хеликоптер би трансформирал нещата “, сподели още Нешев.

Той разяснява и двамата починали туристи в планината. По думите му теренът е бил хлъзгав и по тази причина се е стигнало до нещастието.

Нешев съобщи, че времето е хубаво, само че изискванията в планината като терен и многото почивни дни водят до доста акции. Той разясни, че за предходната година ма 168 акции, за началото на тази има четири.

" Около 500 доброволни планински спасители в страната са непрекъснато разполагаем и в подготвеност да излязат да окажат помощ, в случай че се наложи. За предходната година акциите са 168 с оказана помощ на 187 потърпевши. Това е единствено във високата планина. Не разясня изобщо случаи по ски зоните “, сподели още Нешев.

По думите му доста мъчно е да събереш спасители в работен ден. Той даде образец с последните случаи на избавителни интервенции в Рила и в Пирин, в които се включиха десетки планински спасители доброволци. Знам какво е да вдигнеш на крайник в почивен ден 50 доброволци и какво е да ги вдигнеш в работен ден, добави Емил Нешев. По думите му страната би трябвало да има ясна визия какво желае да реализира във връзка с избавителните интервенции освен в планината. 

" Няма закон, който да подкрепи тези доброволци, няма закон, който да разреши освобождението им от работа, когато отиват да избавят в планината ", добави още той. 

Планинското избавяне е скъпа активност, всяка избавителна интервенция има разноски. Получаваме държавна дотация, само че тя е незадоволително, изясни шефът на ПСС. Той моли туристите да си вършат застраховки, които да покрият възможни разноски за избавителните акции. Неговите наблюдения сочат, че към 20 % от хората, избавени в планината, имат застраховки. Останалите заплащат в брой част от сумата за извършената интервенция, само че има и такива, които не откликват на такава молба, изясни още той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР