Повечето шофьори са запознати с въвеждането на електронната система за

...
Повечето шофьори са запознати с въвеждането на електронната система за
Коментари Харесай

За 69 от българите пътуването се е улеснило от новите пътища

Повечето водачи са осведомени с въвеждането на електронната система за таксуване

69% от българитесмятат, че пътуването у нас се е улеснило сензитивно от строителството на нова инфраструктура. Повечето водачи към този момент са осведомени с идното въвеждане на електронна система за таксуване при потребление на републиканската пътна мрежа. Предвижда се от 1 януари 2019 година да се премине към електронна винетка за леките коли до 3,5 тона, а от август следващата година – към тол за изминато разстояние на транспортните средства над 3,5 тона. При въвеждането на нова система съществуват закономерни терзания за допустимо повишение на цени, само че българите като цяло по-скоро възприемат умерено правилото на нововъдението, а точно: цените за леките коли да останат същите, а за тежкотоварните да се покачат. Това е обвързвано и с упованието на българите да се обръща повече внимание на положението на пътната мрежа, което бе уловено в други скорошни проучвания. Изводите са от експресен сондаж, извършен от " Галъп интернешънъл " измежду 809 души в цялата страна посредством телефонно изявление по специфична панелна методика, която обезпечава оптималната представителност на данните. Изследването е предоставено от Агенция " Пътна инфраструктура " по отношение на идното от Нова година въвеждане на електронната система за таксуване при прекосяване по републиканската пътна мрежа.
Проверено е отношението към тематиката за построяването на пътища у нас – 69% споделят мнението, че в последните години у нас фактически са се построили пътища, които улесняват пътуването. 28% са на противоположното мнение, а останалите се двоумят.

Мнозинство от 66% считат за заслужено тежкотоварните транспортни средства да заплащат не за време, както до момента, а за изминат път, макар че това ще направи таксите за тях по-високи. 24% са на противоположното мнение, а останалите се двоумят. Това е в действителност главният принцип на новата система за таксуване, която включва електронни винетки за леките коли и тол за изминато разстояние за тежкотоворните над 3,5 тона. Данните кореспондират и с сходно проучване преди година.

При експлицитен въпрос повече от половината от интервюираните (52%) възприемат опцията " По-добре е да се покачат таксите за тежките коли, тъй като те нанасят повече вреди на пътищата ". 43% възприемат различната позиция: " По-добре е да не се покачват таксите за тежките коли, тъй като това може да докара до повишение на други цени ". Останалите не могат да изберат сред двете варианти. Този съставен елемент съставлява и част от сърцевината на новата система за таксуване и данните свидетелстват за относително необятна социална схватливост.

При питане по кое време влиза в действие новата система, измежду водачите, делът на непринудено назоваващите " януари 2019 година " е 40%, а 21% показват годината без точния месец. Това значи, че съвсем две трети от водачите у нас свързват идващата 2019 година с въвеждането на новата система на таксуване, която директно ги визира.

Не по този начин стоят нещата що се отнася до тол системата за тежкотоварните коли. 5% от водачите непринудено посочват с акуратност от по кое време влизат новите правила (от август 2019 г.), а 9% дават отговор " от 2019 година ", т.е. 14% от интервюираните водачи демонстрират осведоменост по тематиката. Това се дължи на обстоятелството, че този съставен елемент не визира директно необятната общност.

Обществото или има потребност от спомагателна информация за плануванаъа уикенд винетка, или просто интензивно пътуващите не престават да считат, че най-изгодна е годишната винетка. 33% от запитаните дават отговор, че концепцията наподобява е по-удобна от винетките за по-дълги интервали, само че 58% считат, че този вид винетка няма да е по-удобна. Останалите се двоумят.

Според резултатите от изследването, пълнолетните българи – закономерно, са най-чувствителни към въпросите, свързани с увеличение на персоналните разноски. Затова да вземем за пример, при инспекцията дали дадени ограничения и хрумвания се възприемат като обективни, най-широка поддръжка има изказванието, че " Цените на новите електронни винетки за леките коли ще останат същите, както до момента " (86%).

Проучването е извършено сред 9 и 12 ноември. Един % от извадката е еднакъв на към 55 хиляди души. Стандартно отклоняване ±3.5% при 50%-ови дялове.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР