Повечето сърби в Северно Косово бойкотираха местния референдум на 21

...
Повечето сърби в Северно Косово бойкотираха местния референдум на 21
Коментари Харесай

Косовските сърби бойкотираха референдума за отстраняване на албанските кметове

Повечето сърби в Северно Косово бойкотираха локалния референдум на 21 април за това дали да бъдат отстранени кметовете с алрбански етнически генезис в четири общини.


До към обяд по-малко от 100 от към 46 000 регистрирани сръбски гласоподаватели бяха дали своят вот в четирите общини с преобладаващо сръбско население - Северна Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавич. Избирателните секции отвориха в 7 ч. сутринта локално време и приключа в 19 ч.

През септември предходната година държавното управление в Прищина се съгласи да анулира локалните избори в северната част на Косово и да организира нови, откакто локалните сърби с голямо болшинство бойкотираха вота през април 2023 година

Но проектът на Прищина за осъществяване на избирателен референдум с въпрос дали четиримата кметове би трябвало да бъдат уволнени беше отритнат от водещата локална партия " Сръбска листа ", съгласно която кметовете е трябвало просто да подадат оставка преди гласуването.

Според " Сръбска листа " честността на референдума е била подкопана от акция за напън и заплашване на локалните сърби от страна на косовското държавно управление, като Прищина отхвърли тези обвинявания.

Освен това от партията обявиха, че референдумът не е бил част от първичното съглашение сред Прищина, Белград и интернационалните медиатори, целящо да позволи обстановката с ръководството на Северно Косово.

" Сръбска листа " също по този начин прикани локалните сърби да бойкотират частичните кметски избори, което ускори напрежението сред Белград и Прищина.

БГНЕС напомня, че в края на 2022 година сърбите напуснаха всички публични постове, в това число в полицията и локалната администрация, на фона на спор по отношение на решението на Прищина да вкара косовски регистрационни номера за колите на локалните сърби. През месец май 2023 година при опит да обезпечат сигурността на новите кметове, бойци от мироопазващата задача на НАТО КФОР бяха ранени от протестиращите сърби - някои от тях тежко.

Редовните локални избори в останалата част на Косово са планувани за октомври 2025 г./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР