Повечето са ΙΤ-специалисти. Избягват рисковете и вземат до 10-15 хил.

...
Повечето са ΙΤ-специалисти. Избягват рисковете и вземат до 10-15 хил.
Коментари Харесай

Младежи теглят кредити играят на борсата

Повечето са ΙΤ-специалисти. Избягват рисковете и вземат до 10-15 хиляди лева

Младежи теглят заеми с цел да играят на фондовите тържища, научи " Монитор ". Според кредитния съветник Тихомир Тошев, това са най-много младежи под 30 години, дори в множеството случаи са сред 20 и 25 години.

" Вземат неголеми заеми от порядъка на 10-15 хиляди лева Делът им обаче е доста дребен. Някои преди този момент са играли с дребни суми и успявали да печелят. След като видели, че им върви, вземат решение да рискуват малко повече. Става дума обаче за работещи хора, вземащи положителни заплати. Кредитът нормално го прибавят към заработените от тях 5-6 хиляди, с които най-често играят. Голяма част от тях са ΙΤ-специалисти, следящи пазара на скъпи бумаги. По мои усещания се избират главно непознатите.

Те нормално се разделят на нискорискови, уравновесени и високорискови. Последните са съвсем като игра на тото. Както можеш да получиш връхнина от 60-70%, по същия метод с толкоз може и да си на минус ", изясни той. По думите на специалиста, в България обаче към момента нямаме борсовата просвета, позната на Запад и най-много в Съединени американски щати. Преди рецесията в интервала 2007-2008 година имаше много нашенци, които играеха на тържищата. Купуваха и продаваха акции и от това печелеха и се бяха увлекли по сходни вложения. След това обаче доста хора изгубиха пари и за известно време това въодушевление изчезна. Сега като че ли тази мода излиза на напред във времето, само че не се рискува с огромни суми.

На въпрос дали ниските лихви по депозитите няма да накарат повече хора да потърсят опция и да влагат в скъпи бумаги, Тошев отговори, че това надали ще стане у нас. Големите депозити се държат в една пета от популацията, която е на възраст от 35 до 50 години. Това са хора със постоянни приходи или от бизнес или от кариера и не желаят да си рискуват парите на тържищата. Постепенно се отварят към вложения във взаимните фондове. В тази връзка те по-скоро биха дали част от капиталите си да ги ръководи на някой, който схваща от това, в сравнение с самите те да се захващат с това.

Според кредитния специалист от дълго време отминаха времена да се залага на курсови разлики. Много малко са малко българите, които влагат във валута за да печелят от курсовите разлики. " То в този момент няма валута, която си заслужава да се прави това. Доларът сякаш щеше да стане 2 лева, само че още си стои на много по-ниски равнища и се колебае нагоре-надолу ", разясни той.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР