Повечето родители поставят детето си на първо място и биха

...
Повечето родители поставят детето си на първо място и биха
Коментари Харесай

Родителските грешки, които неизбежно оказват влияние върху живота ни като възрастни

Повечето родители слагат детето си преди всичко и биха създали всичко, с цел да бъде то щастливо и съумяло в живота. Понякога обаче криворазбраната любов и угриженост могат да нанесат вреди. Някои наставнически неточности оказват въздействие и на живота ни като възрастни.

1. Не демонстрират любовта си задоволително постоянно.

За дребното дете мама и баща са най-важните хора в целия свят. И в случай че детето не усеща любовта им, самочувствието му може да се срие и цялостен живот да счита, че не е почтено за обичане. Някои родители пък вместо внимание и обич подаряват децата си с движимости. И най-скъпата играчка не може да размени родителската прегръдка.

Деца, израснали в такава среда, порастват като несигурни в себе си хора. Едни се впускат в пластични интервенции, тъй като постоянно нещо не харесват у себе си. Други задушават личните си деца от внимание и живеят в непрекъсната параноя нещо да не им се случи или някой да не им ги отнеме.

2. Опитват се да управляват всеки избор на детето.

Съществуват родители, които не оставят детето си да си избере даже играчка в магазина. Такива деца порастват като прочувствено нестабилни възрастни, които не умеят да поемат отговорност за дейностите си. Най-често се държат детско или търсят човек, на който да трансферират цялата отговорност. Характерно за такива хора е и да си мислят, че светът се върти към тях и да не знаят по какъв начин да се държат в една връзка с различен зрял човек.

3. Не предизвикват детето си да взима лични решения.

Всяко дете би трябвало да знае по какъв начин да взима решения и по какъв начин да се оправя с следствията от изборите си. Това обаче се оказва по-трудно за родителя, в сравнение с за детето. Не забравяйте, че е потребно и възпитателно да оставите детето да придобие собствен персонален опит, когато, несъмнено, това не го заплашва. Деца, израснали с деспотични родители, не им е елементарно да открият своето място в света, тъй като даже не знаят какво желаят.

4. Карат се непрекъснато пред децата.

Ако родителите непрекъснато се карат, детето може да реши, че то е повода или че към този момент не го обичат. Възможно е да се отврати от брака и любовните връзки като цяло. Малко евентуално е такова дете да порасне с умеене да се включи в хармонична и здравословна връзка с вероятността да сътвори обикновено семейство.

5. Очакват невъзможното от децата си.

Не забравяйте да хвалите и да насърчавате децата си, тъй като за тях вие сте целият свят. Малкото дете се възхищава на родителите си и се пробва да извърши всичките им стремежи. Когато обаче не отговори на упованията им, детето взема решение, че не е почтено за любовта им. А в случай че родителите желаят детето им да е идеално във всичко, това единствено ще унищожи връзката им. Все отново детето също не желае от вас да бъдете идеалните родители, нали?

6. Дресират детето си, с цел да не им пречи.

В актуалния живот е съвсем обикновено да настаниш детето пред тв приемника или да му пъхнеш таблет или телефон в ръцете, с цел да те остави за малко на мира. Наистина извънредно порочна процедура. Някои родители си мислят, че щом всички го вършат, значи няма нищо неприятно в това. Ако не се случва постоянно, това е простимо и не води до нарушавания в развиването, само че в случай че се случва постоянно и родителят се пробва да дресира детето си, с цел да не го занимава с детските си проблеми, то няма да се научи на автономия. Да не приказваме за нездравословните последствия за мозъка му от непрекъснатото облъчване.

7. Бащата не обръща внимание на детето си.

Важно е и двамата родители да обръщат внимание на децата си, само че по-често бащата е този, който не взима интензивно присъединяване в живота на децата си. Момчетата, израснали без бащина обич, доста постоянно повтарят грешките на татко си и също подценяват децата си. Момичетата пък имат компликации при любовните връзки. Те постоянно избират мъже, които наподобяват на татко им, с цел да компенсират неналичието на обич в предишното, в това време обаче са доста подозрителни към мъжете и мъчно се доверяват.

8. Пренебрегват възприятията на детето.

Понякога децата се разстройват за неща, които ни се костват освен незначителни, а напряко нелепости, и вместо състрадание те чуват от нас: „ Спри да плачеш “, „ Стига си ревала за нелепости “ или „ Момчетата не плачат “. Не забравяйте обаче е, че децата нямат нашия опит и нещо напълно малко може да е доста значимо за тях. Ако подценяваме възприятията му, детето стартира да потиска страстите си, тъй като не знае по какъв начин да се оправи с тях. Когато пораснат, те мъчно показват страстите си, а единствено натрупат отрицателните усеща в себе си, което е саморазрушително.

Точна рецепта май няма. Но едно е несъмнено – обичаното и умерено дете, което е и обгрижвано, само че и възпитавано в разпоредбите на полезностите и почитание към другите, израства като добър човек и има всички шансове да бъде и благополучен.

Цветелина Велчева по материали от Bright Side
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР