Повечето рекламисти много залагат на емоцията при изграждането на комуникационите

...
Повечето рекламисти много залагат на емоцията при изграждането на комуникационите
Коментари Харесай

Събудете чувствата!

Повечето рекламисти доста залагат на страстта при построяването на комуникационите си акции. Те не го вършат, само с цел да се отличат в морето от реклами, а и тъй като знаят, че страстите са главен мотор на взимането на решение за покупката. За това изказване има и научно доказателство – изследване на Harvard Business School демонстрира, че над 95% от решенията за покупката се образуват в подсъзнанието – това място от мозъка, в което логиката остава на назад във времето.
Емоционалната връзка с потребителите без подозрение е значима за триумфа на всеки бранд. Ако желаете те да купуват, би трябвало да ги накарате да почувстват нещо. Вижте по какъв начин да го постигнете.

Разказвайте истории
Родителите и учителите знаят, че разказването на истории е превъзходен метод децата да запомнят един урок. Това е също толкоз ефикасен инструмент и при възрастните. Всъщност, положителните истории са един от най-хубавите способи да предизвикаме деяние.
Брандът за коли Subaru основава реклама, в която основният воин е куче. Изборът на това животно, несъмнено, е въз основата на изследване измежду клиентите – става известно, че домашният любим на повече от 50% от тях е точно куче. С този ход компанията демонстрира, че приказва на езика на клиентите.

Какви са полезностите ви?
Зад какво застава бизнесът ви? Недейте просто да го казвате – покажете го! Проведено през 2017 година изследване, обвързвано с корпоративната обществена отговорност, демонстрира, че 87% от респондентите са подготвени да купят един артикул, тъй като идеите, зад които застава, дават отговор на вярванията им. Едно от първите неща, които вършат положителните бранд стратези е да оказват помощ на клиентите си да открият какви са техните съществени полезности. След това обмислят по какъв начин биха повлияли на всеки аспект от бизнеса им – от назначенията, през маркетинга, до обслужването.

Бъдете хора
Обмислете по какъв начин звучи и работи марката ви. Уверете се, че споделяте ясно и имате позиция. Покажете, че има същински хора зад логото ви, че разбирате потребностите, страховете и вярванията на клиентите си. Ако не сте част от диалога, може да изпуснете страхотна опция да се свържете с аудиторията. 
Преди всичко, бъдете непрекъснати и накарайте хората да ви се доверят. Именно доверието е в основата на прочувствената връзка, въпреки да изисква много време, самообладание и внимание.

По материал на Entrepreneur.com

Редактор: Габриела Беличовска
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР