Повечето продукти, които си купуваме от магазина, имат срок на

...
Повечето продукти, които си купуваме от магазина, имат срок на
Коментари Харесай

8 продукта, които също имат срок на годност

Повечето артикули, които си купуваме от магазина, имат период на валидност - приказваме за хранителни артикули и други за бита, които знаем, че е добре да не използваме след обозначената на опаковка дата. Но има и някои други, които допускаме, че може да използваме дълго и без значение по кое време тъкмо сме ги купили. Оказва се, че не е тъкмо по този начин.
 Какво ще се случи, в случай че приемем лекарство с изминал период на валидност
Какво ще се случи, в случай че приемем лекарство с изминал период на валидност

Зависи от лекарството, формата и времето

Чай

Ако пием чай в пакетчета, евентуално имаме най-малко няколко кутии у дома, които си седят от много време. И си мислим, че нищо им няма. Но не е тъкмо по този начин. Препоръките са да се употребяват в границите на две години след отваряне на опаковката. Освен че могат да трансформират вкусовите си качества, евентуално ще станат жертва и на влагата.

Сапун

Да, твърдите блокчета, с които мием ръцете и тялото, също имат целесъобразен период на валидност. При някои той е оказан на опаковката, само че в случай че не е, би трябвало да ги изразходваме в границите на три години след датата на произвеждане, тъй като губят част от свойствата.
 Снимка 576084

Спирала

Тъй като я слагаме на очите си, не трябва да си вършим опити. Ползваме я в границите на три месеца след отваряне - в случай че преди този момент не е изсъхнала към този момент, несъмнено.

Батерии

Да, те също имат период на валидност и е добре да го съблюдаваме. В противоположен случай по батериите може да се следи разяждане или приключване, а по-вероятно е и да не извършват функционалността си както чакаме.
 Снимка 370104

Хидратиращи артикули

Изненадващо или не, и те губят свойствата си, когато стоят дълго време отворени. Затова е добре да спазваме обозначението на опаковката и да ги използваме в границите на година или две. А когато става дума за артикули за лице, рекомендацията е да ги подменяме даже на шест месеца, тъй като с всяко пипане в бурканчето вкарваме бактерии, поучава Reader`s Digest.

Паста за зъби

Надали ни се случва да я използваме прекомерно дълго, само че в случай че имаме някоя изостанала опаковка е добре да знаем, че се предлага използването й в границите на две години след датата на произвеждане. Не, че ще се скапе, просто губи свойствата си.
 Снимка 315926

Слънчеви очила

Сигурно имаме любим чифт, който носим години наред. Но е добре да знаем, че с продължителната приложимост покритието на стъклата се надрасква и това води до понижаване на отбраната, която обезпечават на очите ни.
 Имат ли период на валидност консервираните храни и какъв е верният метод за съхранението им
Имат ли период на валидност консервираните храни

Ключово е вярното предпазване

Столчета за кола

Това евентуално е от тези артикули, за които не сме се замисляли, че имат период на валидност и даже той е написан на самото столче - най-често сред шест и 10 години. Причината е, че поради температурите в купето пластмасата губи своите свойства и столчето става по-несигурно. А ние сигурно не желаеме това, тъй като в него возим най-ценното си. Затова не е добра концепция да ползваме столче втора ръка, изключително в случай че е стояло по-дълго време.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР