Повечето представители на бизнеса у нас не одобряват антикризисните икономически

...
Повечето представители на бизнеса у нас не одобряват антикризисните икономически
Коментари Харесай

Бизнесът: Трябва ни подкрепа сега, не предизборен и подкупен рог на изобилието

Повечето представители на бизнеса у нас не утвърждават антикризисните стопански ограничения на държавното управление, единици са се възползвали от тях и се оплакват от мудност, администрация и даже корупция. Смятат отношението на държавното управление към тях за обидно и ехидно и заявяват, че иман потребност от същинска финансова поддръжка в този момент, а не от предстоящ рог на изобилието, което кабинетът се чака да излее предизборно и което се пояснява от бизнесмените като рушвет.

Това сочат данните от годишната анкета на Българската стопанска камара (БСК), показани от ръководителя на организацията Радосвет Радев във вторник по време на провеждащия се и на идващия ден " Български стопански конгрес 2020: Икономическо възобновяване на хоризонта ".

Радев разяснява, че резултатите от изследването са невиждано отрицателни в 15-годишната му история и мнението е, че 2020 година носи горест.

Според 71% от участниците в допитването заявяват, че компанията им през 2020 година е по-зле по отношение на преди година, а влошено положение на бизнес климата регистрират 91% от интервюираните. За съпоставяне, през предходната година процентите са били, надлежно – 25 и 43.

68% от интервюираните чакат спад на стопанската система и на работните места през идната година. 66 % считат, че суровините ще нарастнат, покачване на енергийните цени чакат 77%, а на бизнес заемите – 53 на 100. По-голяма регулаторна тежест чакат 51%, а 58 % а- нарастване на фискалната тежест.

Антикризисните ограничения в поддръжка на бизнеса получават неодобрението на 68% от участниците в анкетата на БСК, а 58 на 100 не харесват противоепидемичните ограничения.

Анкетираните са раздвоени в оценката си по отношение на въвеждането на диференцирани ставки за Данък добавена стойност – 51% утвърждават тази мярка, 38% са срещу нея, а 11% се двоумят, сочат още оповестените данни.

Силно позитивна оценка получава май единствено отводът на държавното управление да вкара наложително СУПТО (софтуер за ръководство на продажбите в комерсиалните обекти) – 72% от интервюираните поддържат това решение.

Заради коронакризата 56% от членовете на БСК са се отказали от планувани вложения, 45% са пристъпили към редуциране на личния състав, 39% са въвели частична или цялостна отдалечена работа, 38% са създали вложения за вземане предвид с противоепидемичните разпореждания, 35% са пуснали част или целия си личен състав в неплатен отпуск за избран интервал от време, 21% са се насочили към развиване на онлайн продажби, а 18% са трансформирали производството си в посока смяна на артикули и/или пазари.

Малка част от бизнеса се е възползвал от необятно прокламираните антикризисни ограничения. Най-голям интерес се регистрира във връзка с мораториума върху заплащанията по заеми (18% са се възползвали от тази възможност), мярката 60/40 (29%) и безвъзмездната помощ за микро- и дребни предприятия, позната като " 3/10 хиляди " (27%), сочат още данните, оповестени от камарата.

Интерес към ограниченията по линия на Българската банка за развиване демонстрират не повече от 1-2 % от интервюираните.
Половината от участниците в анкетата в действителност заявяват, че не са употребили нито една от препоръчаните от държавното управление антикризисни ограничения. Тези пък, които въпреки всичко са се възползвали, се оплакват от муден развой (41%), администрация (35%) и даже корупция (5%). Едва 12% от възползвалите се от ограниченията заявяват, че не са се сблъсквали с спънки.

" С цел превъзмогване на отрицателните последствия от Covid-19 българският бизнес чака по-бърза и безапелационна поддръжка от страна на страната, в това число вдишване на част от възнагражденията на служащите и чиновниците, нулева ставка на налог облага за идващите две години, безплатна финансова помощ под формата на ликвидна поддръжка, отпадане или отсрочване на общински наеми, налози и такси, нисколихвени заеми с държавна гаранция и отсрочване на заплащанията по заеми ", разяснява Радосвет Радев.

Той пояснява данните от допитването като предвестител за извънредно тревожни времена.
" Такава анкета бележи неизбежна икономическа злополука, поради тоталното бездействие на българската страна. Обидно е ехидното, надменно отношение към бизнеса, " който постоянно ще се оправи " и се счита, че по някакъв спартантски метод ние имаме кода на оцеляването. Безпрецедентността на тази зараза най-малкото постановяваше малко по-уважително отношение към българския бизнес. Честното изречение беше " нищо да не чака бизнесът от страната ", уточни ръководителят на БСК.

Според него огромният проблем е неналичието на ликвидност. " С доста по-малък разход можеха да вкарат в кондиция бизнеса. Сега евентуално към средата на февруари ще се излее някакъв рог на изобилието, тъй като ще остават 40 дни до изборите, само че това няма да е въпрос на поддръжка, а опит за подкупване на бизнеса ", счита той.

" През 1996 година имаше рецесия на съмнение вътре в България при един релативно работещ бизнес. Тогава имаше хиперинфлация, само че имаше и супер стимулирани хора, които желаеха да си създадат страната съвременна. Тогава имаше бизнесмени! Днес да бъдеш бизнесмен към този момент не е измежду водещите фантазии на хората. Напротив, има бизнесмени, които желаят да продадат активите и бизнесите си, и да станат добре платени държавни служители. Предприемачът е най-свободният човек, т.е. отводът от предприемачество стартира да те вкарва в хипотезата на несвободата, на комформиста, на подчиняемия човек ", сподели още Радев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР