Повечето прасета от т.нар. заден двор“ в Пазарджишко са изклани,

...
Повечето прасета от т.нар. заден двор“ в Пазарджишко са изклани,
Коментари Харесай

Изклаха повечето свине от „задния двор“ в Пазарджишко

Повечето свине от така наречен „ заден двор “ в Пазарджишко са изклани , а прогнозата на кметове от района е, че до крайния период 11 август това ще се случи с съвсем всички домашни прасета.

След в началото оповестената подготвеност за протест, срещата с Бойко Борисов в петък обърна на 180 градуса позицията на локалните управници, които в този момент пропагандират хората да колят, с цел да спасят месото.

Същевременно стопаните подават заявления в общините и кметствата за това какъв брой свине имат в дворовете, какъв брой са изклани и че няма да отглеждат нови в идващите 6 месеца. Само по този начин имат късмет да получат обещаните от премиера по 300 лв. на двор за стерилизация.

 

В множеството села няма регистрирани домашни прасета, сочат събраните дотук данни. Според кмета на Хаджиево Андон Андонов основната виновност за това е на страната.

" Не се започнаха ограничения, а от една година приказваме за тази чума. Никой не изясни на тия хора, че чумата е в Румъния и всеки един може да я трансферира. Трябваше да се изясни на хората, само че кой да го изясни. Ние кметовете сме за всичко ", съобщи Андонов.-->

Напрежението измежду хората обаче продължава, споделя Стоян Кузев, кмет на Юнаците . Очаквано реакцията на ощетените се насочва към властта и мнозина се канят да бойкотират идните избори.

" Напрегнати са хората в селото, ядосани са, обаче аз ги увещавам, че би трябвало да заколят, тъй като в случай че пристигна чумата, работата става доста сериозна. Три поредни години ще има карантина. Ще има отплата 300 лева на къща за заколеното животно. Това ненапълно ги устройва, защото ще могат да създадат стерилизация в стопанството си ", сподели Кузев.

Очаквано реакцията на ощетените се насочва към властта и мнозина се канят да бойкотират идните избори.

" Няма да гласоподават хората . Категорично споделят, че за никой няма да гласоподават. Те до момента имаха вяра на Бойко Борисов и по тази причина излизаха и гласоподаваха, само че в този момент отхвърлят да гласоподават. Не са ядосани на нас, ядосани са на държавното управление, по тази причина че взема такива непопулярни ограничения ", добави Кузев.

Въпреки митингите, към този момент не е планувано удължение на периода за непринудено кръвопролитие . От понеделник стартират инспекции, а останалите живи свине ще бъдат умъртвявани и загробвани.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР