Повечето пари са за строителствоРешения за над 730 милиона лева

...
Повечето пари са за строителствоРешения за над 730 милиона лева
Коментари Харесай

Кабинетът развърза коледно кесията

Повечето пари са за строителство


Решения за над 730 милиона лв. гласоподава Министерският съвет на днешното си съвещание. В половината от 37-те точки, прегледани от кабинета, ставаше дума за разпределяне, систематизиране и преразпределение на пари.

 0203_1_241920 Министерството на правораздаването получи спомагателни 662 000 лева за погашение на компенсации на пенсионирани чиновници в основните дирекции „ Охрана ” и „ Изпълнение на наказванията ”. 12,1 млн. лева бяха предоставени по бюджета на правосъдната власт „ за покриване на неизпълнението на приходната му част ”.

Министерството на защитата получи 19,970 млн. лева обезпечаване летателната валидност на самолети МиГ-29 по утвърден през предходната година план. Сумата е втори транш от заложените в бюджета общо 30,52 млн. лв..

За Министерството на околната среда и водите бяха утвърдени спомагателни прехвърляния в размер до 2 млн. лева в интерес на Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда (ПУДОС) от преизпълнение на одобрените доходи по Закона за водите. От Министерство на околната среда и водите обясниха, че въпросните 2 млн. лева са от събраните от ведомството такси, които се пренасочват в ПУДОС.

По изключение най-скромната сума този път беше за Министерство на вътрешните работи – 8042 лева От тях 6173 лева са за потърпевшите чиновници, употребили почивните станции и лечебните заведения за рехабилитация на вътрешното министерство и 1869 лева за спортни действия в Академията на Министерство на вътрешните работи.

Правителството даде 14,5 млн. лева на Националния компенсационен жилищен фонд. Така общият размер на средствата по бюджета на НКЖФ за 2017 година става 35,6 млн. лв.. С даването на средствата ще бъдат изплатени част от отговорностите за левови обезщетения на жители, отговарящи на нормативно откритите условия като притежатели на многогодишни жилищно-спестовни влогове (т.нар. лихвоточки).

По бюджета на Държавната организация „ Разузнаване ” бяха предоставени 620 хиляди лева „ за прехрана на задграничната активност на организацията ”.

Кабинетът си гласоподава 23,188 млн. лева за заплащане по контракта от 2015 година с „ Майкрософт ”. Контрактът е за 3 години и коства общо 58 млн. лева По-голямата част от сумата е за лицензи за операционната система „ Уиндоус ”. Правителството го подписа в миг, когато компанията в продължение на една година оферираше безвъзмезден ъпгрейд до най-новия „ Уиндоус 10 ” от двете предходни версии.

Финансират планове и просветителни стратегии


Още 16 млн. лв. за общини

 Театърът във Видин е издигнат преди 125 година и е монумент на културата. Необходими са 2 млн. лева за ремонта му. Театърът във Видин е издигнат преди 125 година и е монумент на културата. Необходими са 2 млн. лева за ремонта му.
С две постановления държавното управление утвърди прехвърляния за 6 203 604 лева за националните стратегии „ Осигуряване на модерна просветителна среда ”, „ Без свободен час ”, „ Обучение за IT кариера ”, „ Оптимизация на учебната мрежа ”‘ и „ Информационни и информационни технологии в системата на предучилищното и учебното обучение ”. По бюджетите на общините, в които има предпазени детски градини и учебни заведения, бяха отпуснати 1 169 978 лева за обезпечаване активността им до края на 2017 година

Допълнителни 9 милиона лв. ще получат общините за тази година за компенсиране на безплатния превоз на деца и възпитаници. На община Брезово бяха отпуснати 810 хиляди лева за осъществяване на планове, свързани с консервация, реституция и експониране на родната къща на полк. Владимир Серафимов и на Аджарската книжовна школа в с. Свежен, община Брезово. За изследване, разкопки и реституция на археологическия обект „ Мисионис ” община Търговище получи 100 хиляди лв.. На община Видин бяха отпуснати 3 млн. лева за консервация, реституция и експониране на Общинския трагичен спектакъл „ Вида ” и за строително-монтажни работи на постройката на ГПЧЕ „ Йордан Радичков ”.

На община Сливен бяха дадени 1,8 млн. лева за ремонтни действия по бул. „ Хаджи Димитър ” в града.

За пътища


Увеличиха с 513 млн. лева разноските на Министерство на регионалното развитие


Максималният размер на уговорките за разноски, които могат да бъдат поети от Министерството на районното развиване и благоустройството, беше повишен с 513 843 560 лева Промяната е обвързвана с нуждата от поемането на задължения за създаване на значими пътни планове, осъществяването, на които ще започва при започване на 2018 година, обясниха от Министерски съвет. От Министерство на регионалното развитие прецизираха, че става въпрос за гарантиране на основни планове като 16 км от автомагистрала „ Хемус ”, обхода на Ахелой както и публичната поръчка за тол-системата.

Хуманитарна помощ за 62 000 лева за Албания


Помагаме на Западните Балкани с 3,5 млн. лева


България ще финансира 55 плана на стойност 3 541 706 лева в страните от Западните Балкани и от Източното партньорство, реши държавното управление.

С отпуснатата помощ ще бъдат финансирани 21 плана в Сърбия за неправителствени организации, омбудсмана, просветителни институции и дребен бизнес. В Босна и Херцеговина ще бъдат осъществени 12 плана, главно свързани с поправки на детски градини и нови площадки за игри. Пет плана ще бъдат финансирани в Република Македония – в региона на опазването на здравето и за децата със специфични потребности. В Албания ще бъде осъществен един план за подсилване на потенциала на институцията на омбудсмана.

Министерски съвет утвърди 62 хиляди лева направени разноски за предоставената при започване на декември т. година филантропична помощ за мощните стихии и наводнения в Албания.

Емитират нови акции


Вдигнаха капитала на две компании

 Проектът Бургас-Александруполис бе спрян през 2013 година, само че компанията, която отговаряше за реализирането му продължава да подвига капитала си. Проектът Бургас-Александруполис бе спрян през 2013 година, само че компанията, която отговаряше за реализирането му продължава да подвига капитала си.
Капиталът на „ Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис БГ “ ЕАД ще бъде повишен със 120 хиляди лв. посредством издаването на 1200 нови акции на тази стойност. Акциите ще бъдат добити от страната посредством бюджета на Министерството на енергетиката. Средствата са планувани в Бюджет 2017 година и са предопределени за прехрана на плановата компания, както и за застраховане през 2018 година на финансовите задължения на сдружението като акционер в интернационалната компания „ Транс Болкан Пайплайн Б. В. ”, записана в Амстердам, Холандия.

Министерски съвет гласоподава нарастване на капитала и на „ Еко Антрацит “ ЕАД със 120 млн. лв. посредством издаването на 12 милиона нови акции на тази стойност. Акциите ще бъдат добити от страната посредством бюджета на Министерството на стопанската система.

Бойко Борисов: Даваме милиарди за вертолети и самолети, те не летят

 До 31 декември и трите „ Спартан ”-а ще бъдат приземени. До 31 декември и трите „ Спартан ”-а ще бъдат приземени.
Премиерът Бойко Борисов заяви, че главната част от закупената техника за Министерство на защитата са транспортни вертолети и самолети, за които не е планувана поддръжка при сключването на договорите, и в този момент са приземени.

„ От 12 „ Кугър ”-а, тъй като не е задоволително единствено да ги платим, осем не летят. Но и на никой не му прави усещане, че не летят, тъй като те нямат функции… И трите „ Спартан ”-а на 31 декември стопират да летят, а в този момент лети единствено един от тях. Това ми рапортува Каракачанов след направената от него инспекция. Никой не можа да ми изясни от военните за какво единствено транспортни средства и единствено за авиацията е отишла такава голяма сума от бюджета на страната ”, уточни Борисов.

Той разпореди на министрите на защитата и на финансите да създадат обзор и оценка на опциите за договорите за поддръжка на наличната техника, които може да бъдат подписани до края на годината.

„ Всеки ден чувам още нови самолети да купуваме, а на никое място и никой не приказва за поддръжката какъв брой ще коства по-късно. Най-вероятно по същия метод ще останат на летищата да си стоят по този начин, както „ Спартан ”-ите и хеликоптерите ”, сподели министър председателят. Според него част от възобновените вертолети биха могли да бъдат употребявани за потребностите на Спешната помощ.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР