Повечето от украинските бежанци, пристигнали в буферния център в Елхово

...
Повечето от украинските бежанци, пристигнали в буферния център в Елхово
Коментари Харесай

Първите украински бежанци от лагера в Елхово са преместени в държавни бази


Повечето от украинските бежанци, пристигнали в буферния център в Елхово на 31 май, към този момент са настанени в държавни бази. Това заяви председателката на Държавната организация за бежанците Мариана Тошева на 1 юни вечерта пред Българска телеграфна агенция.

По думите ѝ хората са преместени в пет бази - във Велинград, Старозагорските минерални бани, Боровец, Пампорово и в ученическия лагер на Министерството на образованието в Ястребино.

Подготвят се нови описи за рейсове, които да реалокират останалите в лагера хора в държавни бази, сподели Тошева в четвъртък сутринта пред Нова телевизия. Целта е всички близо 200 души, които към момента са в Елхово, да бъдат настанени в четвъртък.

Властите украински бежанци в два буферни центъра - в Елхово и в Сарафово - на 31 май. Това се случи, откакто държавното управление разгласи смяна в проекта за преместването им от хотелите по Черноморието, в които бяха настанени до момента. Някои от тях към този момент не одобряват бежанци, тъй като държавното управление понижи от 40 на 15 лева компенсацията, която заплаща на хотелиерите.

Първоначално проектът беше хората да бъдат преместени в държавни бази. Липсата на интерес към проведения от страната превоз на вицепремиерката по дейно ръководство Калина Константинова .

В понеделник тя разгласи, че акцията по преместването на бежанци се приключва, а вместо това “хората в същинска потребност, които нямат къде да отидат след 31 май ”, ще бъдат настанени краткотрайно в центровете в Елхово и Сарафово.

Председателката на Държавната организация за бежанците заяви в сряда вечерта, че от първите 600 бежанци, пристигнали в Елхово във вторник, към 400 към този момент са преместени в държавни бази. В лагера са останали към 200 души. Целта е те да бъдат настанени в четвъртък.

Във фургоните, в които са настанени бежанците в лагера в Елхово, няма климатици, хладилници и топла вода. Това провокира напрежение измежду бежанците, огромна част от които са с дребни деца.

“Обстановката е малко по-спокойна на фона на срядата, която беше сложен ден за всички настанени хора ”, сподели Тошева в четвъртък. “Тези контейнерни пространства – в действителност са по една-две вечери. ”

Лагерът в Елхово е с потенциал 1768 места, а този в Сарафово - 200 места.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР