Повечето от специалистите по информационни технологии считат, че непрекъснатите кибератаки

...
Повечето от специалистите по информационни технологии считат, че непрекъснатите кибератаки
Коментари Харесай

68% от IT специалистите не могат да осигурят информационна безопасност

Повечето от експертите по осведомителни технологии смятат, че непрекъснатите хакерски атаки са станали норма за фирмите и не впечатляват съвсем никого, до момента в който не стане някое огромно приключване на конфиденциални данни.

През 2018 година 68% от фирмите са потърпевши от хакерски атаки, макар всички опити те да бъдат предотвратени . При това 91% от IT експертите декларират, че офанзивите са били сполучливи макар употребяваните най-съвременни способи за осведомителна отбрана.

Данните са от формалния доклад на компанията Sophos, образуван от резултатите на извършена анкета, в която са взели присъединяване 3100 IT експерти от 12 страни.

Според тази информация, като най-неблагоприятни вектори за офанзива интервюираните показват електронната поща (33%), интернет (30%), уязвимости в софтуера (23%), потреблението на несанкционирани USB стикове и други външни USB устройства (14%). 20% от запитаните експерти признават, че не знаят по какъв метод е била компрометирана мрежата на тяхната компания.

Според доклада, 5% от сполучливите офанзиви се дължат на фишинг, 35% на потреблението на вредоносен код, 35% – на експлойти и 30% на рансъмуер. IT експертите показват като най-рискови фишинговите имейли (50%), експлойтите (45%) и човешкия фактор.

Всички интервюирани IT експерти акцентират неналичието на даже и базови привички за осведомителна зашита на по-голямата част от личния състав, което доста усложнява следенето на случаите и оценката на риска. Две трети от запитаните оповестяват за прекомерно ниските бюджети за IT личния състав и за закупуването на нови технологии.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР