Повечето от руските бомбардировачи са разработени и създадени в съветско

Повечето от руските бомбардировачи са разработени и създадени в съветско ...

The National Interest посочи най-опасните руски бомбардировачи.


Повечето от руските бомбардировачи са разработени и създадени в съветско време. Поради постоянната модернизация както на самите апарати, така и на електронните „пълнежи“ и оръжия, те представляват сериозна сила, с която трябва да се вземе предвид.

До този извод е стигнал авторът на американското издание The National Interest, който запозна читателите с най-опасните руски бомбардировачи. Този списък включва Tу-95 „Медвед“, Tу-22M, Tу-160 „Бял лебед“ и перспективните самолети ПАК ДА, пише "Поглед инфо".

Tу-95 е разработен през 50-те години на миналия век, неговата конструктивна функция са най-мощните турбовитлови двигатели, които имат два комплекта перки с противоположно въртене. Благодарение на тях той остава най-бързият нереактивен самолет в света, докато бойният му товар може да достигне 12 тона.

Авторът на статията отбелязва, че мощните двигатели правят Ту-95 твърде шумен и по-забележим, но при съвременните оръжия това няма значение. „Мечката“ е способна да носи крилати ракети от различни видове, включително такива с ядрени бойни глави.

Например, ракетата X-101 има обсег на полета до 5500 километра, което позволява на бомбардировача да атакува противника извън обхвата на неговата ПВО. Освен това, както вече е писано, много от вероятните цели на Ту-95 могат лесно да бъдат постигнати, без изобщо да напуснат въздушното пространство на Русия.

А фактът, че бомбардировачът не оставя въздушна следа, като реактивен самолет, го прави незабележим за спътниците на вероятния враг.

Акцентът на свръхзвуковия бомбардировач Tu-22M е променливото крило, което му позволява да изпълнява бойни мисии в широк диапазон от височина и скорост (до мах 1,88).

Максималното му натоварване с бомби е 24 тона. Интересно е също, че в задната част на самолета е разположено 23-мм оръдие ГШ-23M, който се управлява дистанционно.

Що се отнася до Ту-160, това е "наистина звяр", признава авторът, освен това бомбардировачът става първият в света в много отношения, притежава няколко ненадминати рекорда.

Натоварването чу с бомби достига 40 тона и скорост на Мах 2,05. На първо място, все пак това е ракетоносец, способен да носи различни видове крилати ракети с далечен обсег, включително такива с ядрени бойни глави.

Е, авторът счита за най-опасния бомбардировач в Русия перспективния ракетоносец ПАК ДА, който с течение на времето ще замени по-голямата част от действащите понастоящем Ту-22М, Ту-95 и Ту-160 в аерокосмическите сили.

ПАК ДА е проектиран по схемата на „летящото крило“, използвайки стелт технологии и ще стане първият напълно нов бомбардировач, създаден в Русия в постсъветския период. Разгръщането на прототипа е планирано за 2021-2022 година.

Превод: В.Сергеев

Източник: blitz.bg