Повечето от основните борсови индекси от азиатско-тихоокеанския регион приключиха с

Повечето от основните борсови индекси от азиатско-тихоокеанския регион приключиха с ...

Отложеното увеличаване на митата засили оптимизма на борсите в Азия.


Повечето от основните борсови индекси от азиатско-тихоокеанския регион приключиха с повишения, след като късно вечерта в четвъртък американският президент Доналд Тръмп написа в Twitter, че отлага увеличаването на митата върху китайските стоки до 15 октомври, съобщава CNBC. Още по тематаНадеждите за нови търговски преговори тласкат цената на петролаЕдиният изпълнителен директор на Oracle се оттегля по здравословни причини

Японските бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 се покачи със 161,85 пункта, или с 0,75 на сто, до 21 759,61 пункта.

Акциите на Yahoo Japan поскъпнаха с 2,35%, след като стана ясно, че компанията ще започне преговори за придобиване на търговеца на дребно с текстилни продукти Zozo, чиито книжа прибавиха 13,34% към стойността си.

Цената на книжата на японския автомобилен концерн Nissan се понижи с 1,02% на фона на продължаващите сътресения в компанията заради оттеглянето на бившия изпълнителен директор Хирото Саикава и преназначаването на оперативния директор Йошихиро Ямаучи на негово място.

В Китай континенталният измерител Shanghai composite напредна с 0,68% до 3029,13 пункта.

Хонконгският показател Hang Seng отчете спад от 0,22% до 27100,64 пункта.

Австралийският измерител ASX 200 записа ръст от 0,25 на сто до 6654,90 пункта.Борсата в Южна Корея почива заради национален празник.

Основният положителен импулс за индексите беше туитът на Доналд Тръмп, в който американският президент написа, че отлага увеличаването на американските мита върху вносните китайски стоки от 25% на 30% до 15 октомври като знак на добра воля.

По думите на Тръмп това решение е било взето заради молба от страна на китайския вицепремиер Лю Хъ и засяга честването на 70-годишнината на Китайската народна република.

Основна тема във фокуса на инвеститорите и през днешния ден остава очакваното изявление на Европейската централна банка (ЕЦБ) относно свиването на основните лихви. Повечето анализатори очакват от европейския банков регулатор да въведе нов пакет  от стимули, предвид засилващите се опасения от рецесия в различни страни.

Източник: investor.bg