Повечето от над 200 държави по света генерират милиарди, дори

...
Повечето от над 200 държави по света генерират милиарди, дори
Коментари Харесай

Изненада! Това са топ 10 на най-богатите държави, но САЩ не е сред тях

Повечето от над 200 страни по света генерират милиарди, даже трилиони доходи всяка година. Кои обаче са най-богатите страни в света? Отговорът на този въпрос ни дава проучване на Международния валутен фонд (МВФ) от октомври 2017 година, основано на Брутният вътрешен продукт по паритет на покупателната дарба на глава от популацията.

Да, измежду топ 10 в действителност не попада Съединени американски щати. Най-голямата стопанска система в света е класирана на 12-а позиция в подреждането с 59 500 $ Брутният вътрешен продукт на глава от популацията. Пред нея се подрежда Сан Марино, а след нея от 13-а до 15-а позиция са още Саудитска Арабия, Холандия и Исландия.

Вижте топ 10 на най-богатите страни в света:

10. Хонконг (61 020 долара)

Днес популацията на Хонконг е малко над 7 млн. души. Въпреки че растежът на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията се забавя през 2016 година, тя не изпада от челната десетка. Отливът на туристи основно от Китай, както и понижението в търговията са главните аргументи за това. Все отново от МВФ предвиждат, че за 2017 година Хонконг ще възобнови положителните си растежи от предходните години, като в основата на това ще са по-високите потребителски разноски.

9. Швейцария (61 360 долара)

Малко страни по света и централни банки ще съумеят да се възстановят, откакто изгубят 52 милиарда $. Да, навръх толкоз се равняват загубите на централната банка на Швейцария през 2015 година, откакто страната се отхвърли от обвързаността на франка с еврото.

Ръстът на швейцарската стопанска система през 2016 година е от 1.5%, сочат данните на МВФ.

8. Обединени арабски емирства (ОАЕ, 68 250 долара)

Икономиката на страната зависи съвсем напълно от цените на петрола. Износът на нефт при актуалните ниски цени намали растежа през 2016 година, съгласно МВФ. Страната обаче се чака да регистрира по-добра сегашна година, като в основата ще е точно частта от стопанската система, независеща от суровините.

7. Кувейт (69 670 долара)

Населението на тази дребна, само че богата страна е единствено 4 млн. души. Икономиката на Кувейт, както и при ОАЕ, е движена главно от петрола. По-ниските цени, съчетани с по-нисък рандеман са в главната причина за неналичието на растеж през 2016 година И още веднъж, чака се растеж при тази част от стопанската система, която не зависи от цените на петрола, а от вложенията в страната.

6. Норвегия (70 590 долара)

Скандинавската страна разполага с население от единствено 5 млн. души, само че остава единствено на крачка от петте най-богати страни в света. Ниските цени на петрола са оказали въздействие даже и на стопанската система на Норвегия, сочат данни на МВФ. Страната записа най-нисък растеж на Брутният вътрешен продукт от 2008-2009 година насам, макар че съумя фрапантно да понижи безработицата си.

5. Ирландия (72 630 долара)

Строителният взрив, вложенията и растежът в потребителските разноски доведоха до съществено нарастване на Брутният вътрешен продукт на страната през 2016 година Именно това донесе на Ирландия и петата позиция в една от най-престижните ранглисти в света.

4. Бруней (76 740 долара)

Населението на Бруней е единствено 400 хиляди души, до момента в който стопанската система на тази дребна, само че богата страна е съвсем напълно зависеща от приходите от продажбата на нефт и природен газ (около 90%, в случай че се доверяваме на последните данни от 2014 г.). Въпреки, че за 2016 година Брутният вътрешен продукт на Бруней регистрира спад, страната се оредстави по-добре от плануваното от МВФ.

3. Сингапур (90 530 долара)

Сингапур резервира мястото си в топ 3 на най-богатите страни в света. Все отново от МВФ установяват, че растежа на стопанската система е стеснен, защото тя зависи съвсем напълно от експорта си. По последни данни, Брутният вътрешен продукт на страата за първото тримесечие на 2017 година регистрира растеж от 2.7 на 100, а за второто тримесечие се следи растеж от 2.9 на 100. Данните за третото тримесечие, което ще е най-силното досега, се чакат на 23 ноември.

2. Люксембург (109 190 долара)

Само две страни в света могат да се похвалят с Брутният вътрешен продукт на глава от популацията от над 100 000 $. Втората позиция се заема от Люксембург, която въпреки и с население от 600 хиляди души е най-богатата страна в Европа.

1. Катар (124 930 долара)

Малката страна, която разполага с население от едвам 2.27 млн. души, се подрежда на челна позиция измежду най-богатите страни в света. Данни на МВФ сочат, че и през актуалната година Брутният вътрешен продукт на Катар ще продължи да нараства.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР